Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Русия сложи в черен списък 41 държави, реже ги от банкова си система

Руската федерална служба по финансов мониторинг въвежда санкции срещу 41 държави. Банките трябва моментално да съобщават на службата за клиенти, независимо да ли са физически или юридически лица, които са свързани със следните страни: САЩ, Европейски съюз ( всички 28 държави), Австралия, Норвегия, Иран, Сирия, Судан, Нова Зеландия, Аржентина, Мексико, Швейцария, Северна Корея и Ямайка.

Това става ясно от писмото, което службата преди дни е разпратила на руските банки, съобщава „Известия”. Ако някоя банка пренебрегва това изискване, действията й ще бъдат квалифицирани като нарушаване на законодателството срещу прането на пари и в крайна сметка това може да коства лицензията на съответната банка.

Според изискванията на службата, когато една банка започва да обслужва даден клиент, тя трябва да установи дали той е представител на някоя от държавите в черния списък. Този списък е нов и е направен „в съответствие с актуалната политическа и икономическа ситуация в света и в Русия”, твърди близък до ведомството източник.

В писмото е обяснено, че това са държави, срещу които Русия е въвела санкции в отговор на първоначалните санкции от тяхна страна; държави, които не изпълняват изискванията на FATF (междуправителствената група за разработване на финансови мерки в борбата с прането на пари, в която Русия участва); държави, които подкрепят тероризма; държави, които не водят борба с корупцията и държави, които стимулират свободната продажба на наркотици.

Както се вижда от списъка, по-голямата част от тези държави са от страните, които въведоха санкции срещу Русия. Иран, Сирия и Северна Корея влизат в списъка, защото не спазват правилата на FATF. Според съставителите му Нова Зеландия не обръща внимание на борбата с корупцията, но най-вероятно е била включена заради подкрепата си за санкциите срещу Русия. По същата причина в списъка е попаднала и Швейцария. Ямайка, Мексико и Аржентина пък са се озовали в този списък, защото според руската служба не се борят достатъчно активно с търговията с наркотици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.