Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Изхвърлили сме 300 тона злато като електронни отпадъци през 2014 г.

САЩ и Китай са допринесли най-много за планините от електронни отпадъци през 2014 г., а по-малко от една шеста от тях са били рециклирани, показва проучване на ООН, публикувано тази неделя (19 април) и цитирано от Ройтерс.

41.8 милиона тона т.нар. е-отпадъци – към тях спада всяко едно устройство с електрически кабел или батерия – са били изхвърлени от целия свят през 2014 г., а приблизително 6.5 млн. тона са били рециклирани, сочат данните от проучването на университета на ООН (UNU).

През 2013 г. общата сума на е-отпадъци е била 39.8 млн. тона и ако настоящите тенденции се запазят до 2018 г., светът ще изхвърля 50 млн. тона годишно.

Старите микровълнови печки, перални, миялни машини и други предмети от бита съставят по-голямата част от тези отпадъците.

Само 16% от изхвърлените предмети са били предадени на места за рециклиране и повторна употреба.

“В световен мащаб е-отпадъците представляват ценна “градски мина”, голям потенциален резерв от рециклируеми материали”, обяснява Дейвид Мълоун, зам. генерален секретар на ООН и ректор на университета му.

Докладът оценява, че изхвърлените материали, включително злато, сребро, желязо и мед, са на стойност около 52 млрд. долара.

САЩ води класацията с 7.1 млн. изхвърлени тона през 2014 г., следван от Китай с 6 млн. тона и Япония, Германия и Индия, гласи докладът.

В САЩ, където отделните щати имат отделни закони за е-отпадъците, са били събрани 1 млн. тона през 2012 г., а Китай е обявил, че през 2013 г. е събрал 1.3 млн. тона от излишно електронно оборудване като телевизори, хладилници и лаптопи.

Норвегия води класацията по е-отпадъци на глава от населението с 28 кг на човек, следвана от Швейцария, Исландия, Дания и Великобритания. В тази класация САЩ са девети, а Китай изпада от 40-те най-големи замърсители на този вид отпадъци.

Регионът с най-малко е-отпадъци на глава от населението е Африка с 1.7 кг на човек. Континентът е генерирал общо 1.9 млн. тона.

Е-отпадъците: златна или токсична мина

Изследователите казват, че в много случаи има икономически смисъл да се рециклират изхвърляните метали, които включват 16.5 млн. тона желязо, 1.9 млн. тона мед, както и над 300 тона злато. Но това също така включва 2.2 млн. тона вредни оловни съединения, както и живак, кадмий, хром, и 4400 тона увреждащи озоновия слой газове.

Само количеството злато се оценява на 11.2 млрд. долара – благородният метал се използва в електронните устройства, защото е добър и некорозивен проводник на електричество.

“В същото време опасното съдържание на електронните отпадъци представлява “токсични мина”, в която трябва да се работи изключително внимателно”, предупреждава Малоун.

Глобалните обеми на е-отпадъци ще се увеличат с повече от 20% до 50 млн. тона през 2018 г. в резултат на нарастващите продажби и влошаващото се качество на електронното оборудване, се казва в доклада.

Рюдигер Куер, един от авторите на проучването, смята, че много хора знаят за глобалния проблем с е-отпадъците, но често оставят стари играчки или мобилни телефони в чекмеджетата или мазета си без да ги рециклират. “Хората не възприемат това като проблем в домовете си”, казва той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.