Развиваме круизния туризъм по Дунав

Речният туризъм по Дунав е сред приоритетите на министерството на туризма, съобщи във Видин министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя поясни, че на 8 юни по покана от българска страна в София предстои среща на министрите на туризма от дунавския регион, на която ще присъства и генералният секретар на Световната туристическа организация Талеб Рифай. "На нея ще подпишем декларация, свързана с насърчаването на круизния туризъм по Дунав", каза Ангелкова. Тя поясни, че е нужно специално внимание към Северозападна България с облекчаване на аминистративните процедури за бизнеса.

Министърът съобщи още, че до края на април ще е готова и наредбата на професията "екскурзовод", която ще регламентира точно изискванията за квалификация на хората, които упражняват тази дейност.

Във Видин министър Ангелкова участва в дискусия по проблемите в сектора с представители на туристическия бранш и местната власт. На срещата видинчани отново поставиха въпроса за премахване на таксите за леки автомобили по Дунав мост 2 за жителите на Видинска област и съседната румънска област Долж. Искането засега не може да бъде изпълнено докато не се изплатят заемите, с част от които е построен моста, обясни видинският депутат от ГЕРБ Владимир Тошев.

През тази година при видинското пристанище се очаква да акостират около 180 круизни кораба с туристи от Европа, Америка и други континенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини