Дариха 37 легла от Швейцария на болница в Търново

Болница във Велико Търново получи 37 специализирани болнични легла от Швейцария. Дарението бе доставено в понеделник в Комплексния онкологичен център. То е осигурено от българо-швейцарска фондация със съдействието на посланика Меглена Плугчиева и кмета на старата столица Даниел Панов /ГЕРБ/. Благотворителна акция е втора за последните две седмици. Неотдавна 45 легла бяха дарени от същата фондация и на Областната болница МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

"До месеци онкологичният център ще се превърне в едно от най-модерните в цяла Централна и Северна България здравни заведения. Ремонтът, който се прави в момента е за 10,7 млн.лв. 6,5 млн.лв е безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз. Останалите 4,2 млн.лв са от общинската хазна", припомниха от кметството.

Инвестицията е за лъчетерапевтичния блок на съществуващия и в момента общински здравен център. Той ще бъде оборудван с модерна техника. Ще бъде доставен съвременен линеен ускорител за лъчетерапия, апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система. Новата техника е поръчана и ще бъде доставена до месец.

"Апаратът за брахитерапия ще е вторият в страната. Той дава възможност да се облъчват директно кухините при тумори на тялото, за които не може да се използва друга техника", поясниха медици от старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони