Оливие Маркет: Спестяваме 550 млн. лв. на НЕК

- Г-н Маркет, как бихте оценили ситуацията на енергийния пазар в България в момента?

- Енергийният сектор в България е на кръстопът. Правителството провежда необходимите структурни реформи, които целят стабилизирането на финансовата ситуация на НЕК и гарантирането на стабилността на енергийния сектор.

Също така беше оповестено, че нови мерки, свързани с либерализацията на енергийния сектор и привеждането му в съотвествие с третия либерализационен пакет на Европейския съюз в областта на енергетиката, ще бъдат взети през втората половина на 2015 година.

Компанията ни напълно подкрепя действията на правителството в областта на енергетиката и иска да бъде част от решението на трудностите. Това беше демонстрирано чрез подписаното споразумение за предоговаряне на договора за дългосрочно изкупуване, който ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ има с НЕК.

- Какво точно предвижда подписаното споразумение?

- Цената за разполагаемост на „Ей И Ес Марица Изток 1“ ще бъде намалена с 14% за оставащия период на действие на Договора за дългосрочно изкупуване, който изтича през май 2026 година. Това намаляване на цената ще доведе до спестяване на разходи за НЕК в размер на около 50 милиона лева годишно или около 550 милиона лева за оставащия период на действие на договора.


Централата ще продължи да бъде диспечирана според нуждите на енергийната система на страната, така че няма поет ангажимент, който да води до пълното й натоварване.

Ценовото намаление ще влезе в сила след изпълнението на някои условия, сред които е пълното изплащане на натрупаните задължения на НЕК към „Ей И Ес“ и одобряването на промяната в Договора за дъгосрочно изкупуване от страна на КЕВР и банките кредитори на проекта.

В допълнение, като част от споразумението, след получаването на забавените плащания от НЕК, „Ей И Ес“ ще изплати напълно дължимите суми към „Мини Марица Изток“.

- Компанията притежава единствения нов ТЕЦ в страната и ако сте знаели какво ще се случи на пазара, бихте ли повторили инвестицията си?

- Общата стойност на проекта в Гълъбово е 1,2 милиарда евро. Инвестицията беше финансирана частично със собствени средства на „Ей И Ес“ и частично с финансиране от консорциум от над 25 международни и местни банки.

Що се отнася до инвестиционното решение – преоценката на минали решения в светлината на настоящи събития, е теоретично упражнение, което не е много релевантно. Това, което е от значение за компанията сега, е изпълнението на споразумението с НЕК.

- Какво ще се случи, ако НЕК не плати в уречения срок забавените плащания към централата? Обмисля ли компанията да заведе дело?

- Промяната в договора не променя правата на „Ей И Ес“ в случай на неизпълнение на задълженията от страна на НЕК. От тази гледна точка обръщането към съда съществува като вариант, но ние бихме използвали този вариант само в случай, че всички останали начини за решаване на въпроса са изчерпани.

Към момента аз съм оптимист, че няма да се стигне до ситуация, която да налага да бъде решавана с намесата на съда.

- На колко възлизат старите и текущите задължения на НЕК към “Ей И Ес”? Какво ще се случи, ако НЕК плати само старите си задължения по споразумението, но не плаща редовно текущите си?

- В момента просрочените задължения са в размер на около 400 милиона лева. Вярваме, че реформите, предприети от правителството ще позволят на НЕК да се разплати и да продължим напред. В случай на забавяне на плащанията в бъдеще, “Ей И Ес” ще търси решения в рамките на клаузите на Договора за дългосрочно изкупуване.

- Склонни ли сте да разгледате възможност за по-голямо намаление на цената?

- Цената на енергията, произвеждана от „Ей И Ес Гълъбово“, произтича от направените инвестиции в размер на 1,2 милиарда евро. След подписване на договора през 2001 г., през 2005 г. цената за разполагаемост вече беше намалена веднъж.

Така че, с цел да бъде част от решението на ситуацията, сега „Ей И Ес“ намалява за втори път цената си за разполагаемост и не би могла да понесе по-нататъшно намаление.

- Смята ли компанията да продава част от електроенергията си на свободния пазар и имате ли планове да изнасяте ток?

- Възможно е да излезем на свободния пазар на еленергия, при положение че бъдат приложени специфични механизми, които да посрещнат променливостта на приходите и да ни позволят да изпълняваме задълженията си към кредиторите и към трети страни, и да покрием направените инвестиции.

Подобни механизми се прилагат на редица пазари на страни от Европейския съюз, като имат за цел да компенсират разликата между пазарната цена и тази, определена в договорите за дългосрочно изкупуване.

При изпълнението на определени предварителни условия, които не нарушават конкуренцията, НЕК би могъл да продава част от енергията си на Турция, доколкото има съществуващ и неизползван към момента далекопровод, който свързва България с Турция. Едновременно с това трябва да се съобразят някои регулаторни изисквания, които да позволят износа за Турция по този далекопровод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта