24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

НАСА обмисля да построи летящ град над Венера

Снимка: БТВ

Проучването на Венера може да започне съвсем скоро, стига астронавтите да се намират високо над отровната атмосфера на планетата, пише Space.com.

Изследователи на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) са разработили план да изпратят пилотиран, пълен с хелий кораб, който да лети в атмосферата на Венера.

Проекът е наречен HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept). Той би могъл да стане база за създаване на постоянно селище на горещата сестринска планета на Земята.

Основаването на облачни градове в небето на Венера „определено би било огромно технологично предизвикателство, но е нещо, което смятаме, че е възможно в бъдеще“, казва Крис Джоунс от изследователския център “Ленгли“ на NASA.

Изпращането на хора на Марс е ключов приоритет за поддръжниците на проучването на космоса с кораби, управлявани от хора. NASA планира да постигне тази цел до средата на 30-те години на настоящия век. Венера е друга възможна цел на човешките проучвания, посочват Джоунс и колегата му Дейл Арни. На пръв поглед това твърдение изглежда изненадващо. Температурата на повърхността на планетата е около 460 градуса по Целзий – достатъчно горещо, за да се разтопи олово, а атмосферното налягане в долните пластове е 90 пъти по-голямо от това на Земята.

HAVOC обаче няма да достигне повърхността, а ще остане на 50 километра височина в плътния, доминиран от въглероден двуокис въздух. Условията там са по-поносими.

Атмосферното налягане е в стойностите, към които сме привикнали, а средната температура е 75 градуса по Целзий. Венера, чийто размер е почти колкото размера на Земята, е най-близката планета, което прави пътуването до нея най-лесно.
Засега HAVOC е само проучване и NASA няма конкретни планове за превръщането му в реалност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете