НАСА обмисля да построи летящ град над Венера

Проучването на Венера може да започне съвсем скоро, стига астронавтите да се намират високо над отровната атмосфера на планетата, пише Space.com.

Изследователи на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) са разработили план да изпратят пилотиран, пълен с хелий кораб, който да лети в атмосферата на Венера.

Проекът е наречен HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept). Той би могъл да стане база за създаване на постоянно селище на горещата сестринска планета на Земята.

Основаването на облачни градове в небето на Венера „определено би било огромно технологично предизвикателство, но е нещо, което смятаме, че е възможно в бъдеще“, казва Крис Джоунс от изследователския център “Ленгли“ на NASA.

Изпращането на хора на Марс е ключов приоритет за поддръжниците на проучването на космоса с кораби, управлявани от хора. NASA планира да постигне тази цел до средата на 30-те години на настоящия век. Венера е друга възможна цел на човешките проучвания, посочват Джоунс и колегата му Дейл Арни. На пръв поглед това твърдение изглежда изненадващо. Температурата на повърхността на планетата е около 460 градуса по Целзий – достатъчно горещо, за да се разтопи олово, а атмосферното налягане в долните пластове е 90 пъти по-голямо от това на Земята.

HAVOC обаче няма да достигне повърхността, а ще остане на 50 километра височина в плътния, доминиран от въглероден двуокис въздух. Условията там са по-поносими.

Атмосферното налягане е в стойностите, към които сме привикнали, а средната температура е 75 градуса по Целзий. Венера, чийто размер е почти колкото размера на Земята, е най-близката планета, което прави пътуването до нея най-лесно.
Засега HAVOC е само проучване и NASA няма конкретни планове за превръщането му в реалност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят