Откриха 102 ампули морфин в склад в Търново

Заловиха двама непълнолетни, извършили 7 кражби за броени дни Момчетата обирали автомобили в Горна Оряховица и Лясковец

Над 150 кита бяха открити заседнали на плаж в Австралия

Още няколко страни от ЕС обмислят изгонването на руски дипломати

Сцепление в снега без 4х4 Новият SUV се представя солидно, макар че не разполага с двойно предаване

Срещата на върха ЕС – Турция във Варна ще се състои

Ограничено е движението през проходите “Рожен” и “Превала”

Министър Ангелкова: Ще имаме удължаване на зимния сезон

ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Шпионските убийства или защо в МИ-6 и МИ-5 ходят с наведени глави Моят водещ офицер ми каза: Никога не ставай двоен агент, той живее до пет години

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Боил Банов, министър на културата, пред „Труд“: Над 25 000 паметници на културата чакат статут Трябва да има среда за подпомагане на всички качествени и талантливи творци

Щастието мирише на … пот и чисти чаршафи

Хората могат да си предават положителни емоции благодарение на миризмата на собствената си пот, сочат резултатите от изследване, публикувано в изданието Psychological Science.

В щастливите моменти човешкият организъм изработва специфични химични съединения, които околните могат да почувстват.

Предишни изследвания сочат, че негативните емоции, свързани със страх и отвращение, се отразяват в химичния състав на потта. Сега учените са открили
аналогична комуникативна функция в контекста и на положителните емоции.

“Нашето изследване демонстрира, че когато човек чувства хемосигнали от потта на щастлив човек, той самият започва да усеща изменения в емоционалното състояние – обяснява психологът Гюн Семин от университета на Утрехт, Холандия. – Щастливият човек може да сподели своето щастие с другите, или дори да “зарази” околните със своето щастие.”

За да разберат разпространява ли се тази емоционална хемосигнализация, когато става дума за положителни емоции, Семин и колегите му проверили въздейства ли миризмата на пот на човек, намиращ се в емоционална приповдигнатост, върху емоционалното възприятие и поведение на тези, които се подлагат на въздействието на тази миризма.

Изследователите събрали 12 мъже, от които да получат проби от пот. Както е прието при подобен род изследвания, участниците не пушели, не вземали лекарства и не страдали от психически разстройства. По време на изследването им било забранено да употребяват алкохол и храна с характерни миризми, както и да се подлагат на прекомерно физическо натоварване или сексуална активност.

В лабораторията на „донорите” на пот им били прикрепени попивателни на подмишниците, а след това им били прожектирани видеоклипове, предизвикващи конкретни емоционални състояния – страх, щастие, неутрално състояние. След това попивателните били поставени във херметично затварящи се съдове.

За втория етап на изследването били поканени 36 здрави жени, защото именно представителките на т. нар. слаб пол имат по-чувствително обоняние и по-голяма чувствителност към емоционалните сигнали, отколкото мъжете. На тях им е било предложено на всеки пет минути да тестват с нежните си носове пробите от потта на мъжете, гредали „добрите, лошите и злите” видеоклипове.

Чувствата, предизвикани у дамите по време на експеримента били фиксирани по израза на лицето на участничките. „Страшната пот” предизвиквала активност на челните мускули – когато те са в напрежение, това се смята за проява на страх. Въздействието на „щастливата пот” се изразявало в усмивката на Дюшен, както се нарича искрената усмивка, изразяваща щастие.

Според Семин резултатите на въпросния експеримент са много актуални. Самият факт, че щастието може да бъде създадено по химически път, представлява особен интерес за онези, които създават миризмите за промишлеността. Защото положителните послания от този тип, „кодирани” в една или друга стока, могат да имат съществено значение за популярността й сред купувачите.

В същото време, в рамките на съвсем друго изследване, британски социолози, посветили научната си кариера на търсенето на причините за щастие, установили какви
предмети или обстоятелства могат да направят хората щастливи. На първо място се е оказало прясно изпраното спално бельо. На второ място британците са посочили топлината на слънчевите лъчи, които човек усеща на лицето си. На трето са благодарността или добрата постъпка, извършена от непознат. Следват случайно намерените пари и да останеш за известно време сам.

В топ-10 са намерили място също дългият и неудържим смях, времето, прекарано в любимото кресло или диван, наскоро изпеченият хляб, възможността да направиш нещо добро на другите и усещането за чистота и свежест след като си взел душ. Ако се съди по всичко, приятните дреболии правят хората щастливи. Резултатите от социологическото проучване са показали, че британците рядко се чувстват щастливи. Едва всеки осми е изпитвал положителни емоции повече от един път на месец. 20% от анкетираните са се оплакали от липсата на вдъхновение.

По думите на психолога Пол Франклин, повечето хора знаят как да станат щастливи. Въпреки това много рядко изпитват положителни емоции. Пол Франклин съветва хората да работят над собственото си щастие. А за целта, както показва анкетата, не се изискват специални усилия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.