Учени ще почистват космически боклуци с лазер

Количеството на боклука, който се носи в Космоса, продължава да се увеличава и създава опасност за сателитите и други апарати, пише Tech Times.

Вече има няколко идеи за справяне с проблема, включително чрез газови облаци, въжета и мрежи. Тези методи обаче са насочени към улавянето на големи парчета боклук, което не дава отговор на въпроса за малките остатъци, които профучават около планетата като куршуми, пише "Фокус".

Международен научен екип, ръководен от изследователи от японския институт “Рилкен” смятат, че част от космическия боклук би могъл да се почисти с лазерна система. Учените предлагат около 3000 тона да се изведат от земната орбита с лазер, монтиран на Международната космическа станция (МКС).

Планът, публикуван в журнала Acta Astronautica включва използване на инфрачервения телескоп на обсерваторията EUSO, който да засича космическите боклуци. С помощта на фиброоптичен лазер орбитата на отпадъците ще бъде насочвана в посока към Земята, за да навлязат в атмосферата, където ще изгорят. Според изчисленията на изследователите системата е в състояние да улавя частици с диаметър един сантиметър.

След засичане и определяне на местоположението на парче боклук, системата дава инструкции на лазера да насочи към него интензивни светлинни импулси. Процесът, наричан още плазмено разтопяване, ще доведе до разтопяване на едната страна на обекта, което ще генерира изтласкващо движение и ще причини запалването му. Учените се надяват да инсталират пробна версия на системата на орбиталната станция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят