Шофьорът, карал с над 160 км/ч, не може да бъде глобен за превишена скорост

Началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски съобщи в студиото на Нова телевизия, че е установен един от шофьорите, карали с безумните 160 км/ч в населено място, но той не може да бъде глобен за превишена скорост.

„Когато говорим за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено и регламентирано, няма друг начин”, уточни той.

„Съгласно Закона за движение по пътищата техническите средства, които се използват за контрол на скоростта, трябва да бъдат проверени и одобрени съгласно Закона за измерванията и да са минали първоначална или последваща проверка от Института по метрология”, обясни той.

Комисар Рановски съобщи, че водачът на първия автомобил все пак може да бъде санкциониран на база на кадрите от видеото, изпратено до Нова телевизия. „По отношение на неправилното изпреварване и движение по пътното платно той може да бъде санкциониран, но трябва да приключи цялата проверка по случая и да установим и другия водач”, каза той.

„Става дума за младеж, роден през 1985 година, той не отрича по времето, когато е заснет клипа да е бил в селата, които са заснети, но се съмнява в автентичността на видеото”, каза още началникът на „Пътна полиция”. Глоби обаче може да има едва когато приключи цялата проверка по случая.

„В момента има достатъчно настроения за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата като правилата и санкциите ще бъдат разделени от изискванията към водачите и моторните превозни средства. Мисля, че в най-скоро време ще започне да се работи по написването на изцяло нов закон”, каза още комисар Рановски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини