Високоскоростен влак постави нов рекорд, полетя с 603 км/ч

Прототип на новия високоскоростен японски влак Маглев постави нов рекорд за скорост, като разви 603 километра в час, съобщи Франс прес.

Предишният рекорд беше поставен в четвъртък и беше от 590 километра в час.

Новият рекорд бе оставен при изпитание с пътници в централната част на Япония. Рекордната скорост е била поддържана в продължение на 10,8 секунди при преминаване в тунел, поясни говорител на японската железопътна компания Сентрал Джапан Реълуейз.

Предвижда се влаковете Маглев да започнат да се движат между Шинагава в Токио и Нагоя в Централна Япония през 2027 г. Строителните дейности на трасето започнаха през декември. В трасето, релсите и изпитанията Сентрал Джапан Реълуейз предвижда да инвестира над 5,5 трилиона йени /42,5 милиарда евро/. Влакът ще се движи със скорост от 500 км в час и ще изминава 286 километра за 40 минути.

Маглев /съкратено от магнитна левитация/ е влак, който се придвижва и управлява под въздействието на магнитни сили. За разлика от традиционните влакове той няма колела и не се докосва до релси. Между него и основата има въздушна възглавница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии