Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

ДС често разработвала Иван Вуцов през 80-те години, подозирали го за уговорен мач с Мексико на световно

Най-споменаваното име от областта на спорта в архива на ДС през 80-те години е това на Иван Вуцов. Съществува специална разработка за него, в която се твърди, че заедно с треньора Бора Милутинович е уговорил мача с Мексико на световното първенство през 1986 година, стана ясно на пресконференция в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където  бяха представени поредните издания от поредицата “Из архивите на Държавна сигурност” – “ДС и спортът – олимпийското движение”, “ДС и спортът – ведомствен, масов, елитен” и “ДС и туризмът”, съобщи “Спортал”.

Организатори на презентацията бяха Комисията по досиетата, Историческият факултет на Софийския университет и Министерството на образованието и науката. “Вече сме издали 25 документални сборника с архивите на Държавна сигурност. Трябва да кажем, че документите, свързани с младежта и спорта са изключително много. Трябва да приковем вниманието на студентите и младите хора към това документално наследство. Сред най-ценните неща от архива са литерните дела. По отношение на спорта са запазени около 90% от тях. Два тома са свързани със спорта, а третият с туризма. Във времето на Студената война, пътуващите хора са били мощно оръжие”, заяви Татяна Кирякова от Комисията по досиетата.

“Преди 25 години идва ли някой е мислил, че студенти ще имат достъп до тези документи. Да се надяваме, че в бъдеще ще имаме още информация за близкото минало. В случая работиха 8 от 70 000 студенти”, каза Добромир Добрев, който е координатор на студентските практики от МОН. “Сборникът за олимпийското движение включва документи от 1952 до 1988 г. Става въпрос предимно за Летни олимпийски игри. Има специален раздел, свързан с проблемите със стимулиращите вещества в професионалния спорт.

Вторият том съдържа и лични истории. Става дума още за ГТО (б. а. – физкултурен комплекс “Готови за труд и отбрана”), създаването на “Левски-Спартак”, военните спортни подразделения, в т. ч. ЦСКА, разбира се, ДОСО (б. а. – “Доброволна организация за съдействие на отбраната), Спартакиади, Универсиади и всякакъв вид спорт, в т. ч. алпинизъм и шахмат. Партньор на процеса бе архивът на МВР. В сборника има специална част за ген. Владимир Стойчев, следен от 1951 до 1960 г. с цел да се докаже, че е френски агент. Има много сведения за Надежда Лекарска, ген. Крум Лекарски, Никола Георгиев. Това реално е БОК от 50-те и 60-те години. Само да кажа, че заради Никола Георгиев оставка подава унгарският президент”, сподели съставителят доц. Костадин Грозев.

Първият футболен документ в архивите на ДС е от октомври 1948 г. Има разнообразни неща, като например става дума за това, че в Локомотив (София) взимат по 1500 лева, докато в ЦДВ дават костюм за победа. През 70-те години се говори усилено за черни каси в българския футбол, като на заседание през януари 1985 г. е предложено да се накажат около 500 души, свързани със злоупотреби в българския футбол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.