Учени откриха нов вид "стъклена" жаба в Коста Рика

Нов вид жаба, открит в Коста Рика, има толкова прозрачна кожа от долната си страна, че е възможно да се видят органите ѝ, пише wired.co.uk.

Видът, наречен Hyalinobatrachium dianae, е тип „стъклена” жаба, която се среща само в райони на Южна и Централна Америка.

В този случай шест екземпляра бяха намерени във влажните тропически гори на Коста Рика.

Нощното създание се отличава от другите видове благодарение на текстурата на кожата, оцветяването си и звукът, който издава. „Стъклената” жаба е открита от зоолози от Изследователския център за амфибии на Коста Рика и е описана подробно в научна статия.

Жабата е ярко зелена отгоре, но деликатната прозрачна кожа на корема ѝ позволява на изследователите да изучат подреждането на вътрешните ѝ органи в детайли.

„Подутият черен дроб и храносмилателната система са обхванати в бяла мембрана. Сърцето и вентралната вена са кървавочервени. Белите дробове са прозрачни, но с мрежа от червени кръвоносни съдове”, пишат те.

Последното описване на „стъклена” жаба от Коста Рика датира от 1973 г. Учените смятат, че пред създанието няма сериозни заплахи от човека в обозримо бъдеще, тъй като то обитава труднодостъпни райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука