След Лувъра Епопеята на тракийските царе влиза и в новата ни национална галерия "Квадрат 500"

Наредената в четири зали в прочутото крило „Ришельо” в Лувъра в Париж забележителна изложба с най-новите археологически открития в България до 20 юли 2015 г. ще може да бъде видяна и оценена от най-многобройната музейна публика в света, но след това тя ще бъде показана в целия си блясък и изящество и в София. По идея на министъра на културата Вежди Рашидов великолепната изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, в която са включени 1629 експоната от 17 български музея, ще бъде представена и в новата ни Национална галерия „Квадрат 500” в сърцето на София, където ще могат да я видят и оценят по достойнство и десетки хиляди наши сънародници, както и много чужди туристи, които идват, за да се запознаят със забележителностите и културно-историческото наследство на българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на Културното министерство.

След София изложбата с тракийските съкровища е редно да бъде показана и в български градове, музеите на които се включиха активно и дейно в нейната подготовка, предлага още министър Рашидов. Експозицията „Епопея на тракийските царе” трябва да гостува задължително и в Пловдив, който е избран за Европейска столица на културата през 2019 година и вече усилено се готви за това свое много престижно домакинство, смята министър Вежди Рашидов.

Междувременно и от много страни пристигат нови и нови покани за впечатляващата българска изложба. Съкровищата на траките и бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН – уникалeн шедьовър на античното изкуство, искат да видят и в Хърватия, Турция, Мароко. Интерес към съкровищата на траките изявиха вече и от Кремълския музей в Москва, както и от Британския музей (British Museum). От Япония също предлагат да покажем скоро най-новите и наистина забележителни открития на българските археолози, направени през последните години.

Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, представя този път тракийското изкуство по един неповторим начин, като един разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра. Основен акцент в експозицията е именно бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт III от фонда на Националния археологически инстутут с музей при БАН в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура