Турция поднася съболезнования: Споделяме страданията на децата и внуците на арменците

Турция споделя страданията на децата и на внуците на арменците. Това се казва в изявление на канцеларията на турския премиер Ахмет Давутоглу по повод 100-годишнината от началото на арменския геноцид по времето на Османската империя, който Анкара категорично отхвърля, съобщи АФП.

Поднасяйки съболезнованията си на потомците на жертвите на тази драма, станала между 1915 г. и 1917 г., канцеларията на турския премиер посочва, че Турция и Армения, които са съседи, трябва да „превържат раните от този век и да възстановят своите човешки отношения“.

В последните години на Османската империя много османски граждани от различна етническа и религиозна принадлежност, които в продължение на векове са живели в мир и братство, са изживели големи страдания, оставили дълбоки следи в тяхната памет, се казва в текста. Като техни потомци ние разбираме преживяното от тях, отдаваме почит към паметта на загиналите невинни арменци в Османската империя, поднасяме съболезнованията си на техните внуци, се посочва в посланието.
Като наша историческа отговорност и човешки дълг, без да правим разлика между страданията, ние си спомняме с почит за загиналите при събитията преди един век, се изтъква в посланието, като се отбелязва, че наред с възпоминанието на загиналите, е важно честно да се застане пред миналото. В текста се припомнят и страданията, преживени от турци и мюсюлмани, жители на Османската империя, и се подчертава необходимостта от справедлива памет, език на уважение, разумен и обективен поглед, за да се достигне до истината.

Наша обща отговорност като потомци на два народа, споделяли обща съдба в радост и скръб, е да превържем раните отпреди един век и да възстановим човешките си връзки, се подчертава в посланието, като се добавя, че Турция ще продължи да прави всичко, което зависи от нея, за мира и приятелството.
В текста се отправя и призив към трети страни, вместо да отварят исторически рани, да възприемат позиция, основаваща се на справедлива памет и общо мирно бъдеще.
Турският премиер Давутоглу посочва също, че на 24 април, когато арменците почитат паметта на своите сънародници, загинали в Османската империя по време на Първата световна война, в арменската патриаршия в Истанбул ще се състои възпоменателна религиозна служба в памет на жертвите.

За арменците 24 април 1915 г. бележи началото на масовите арести и депортирания, които са коствали живота на 1,5 млн. души в рамките на кампания за системно елиминиране. Турция категорично отхвърля термина геноцид по повод случилото се и говори за взаимни масови избивания в последните години на една империя на път да се разпадне.

Много страни обаче използват термина геноцид.

Преди седмица папа Франциск за първи път заговори за арменски геноцид, предизвиквайки гнева на Турция. Германия също се готви да използва термина официално. Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел – Щефен Зайберт, каза, че правителството ще подкрепи резолюция в парламента в петък, в която случилото се с арменците преди 100 години ще бъде посочено като пример за геноцид.

Текстът на изявлението на Давутоглу е премерен и е разпространен няколко дни преди възпоменателните церемонии. Изявлението не отива отвъд съболезнованията, поднесени миналата година от Анкара на потомците на жертвите на събитията отпреди един век, коментира АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят