Белведере - България ще се разпродава от полски синдик

"Белведере България" ще се разпродава от полски синдик, се разбра от днешното поредно съдебно заседание по делото.

Към казуса “Белведере” има засилен обществен интерес, след като посланикът на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан обвини, че в съдебната ни система има гнили ябълки.

Преди дни бившият правосъден министър от времето на царя Антон Станков пък прикани патриотични организации да потърсят отговорност на френския дипломат за обидата срещу магистратите.

През 2013 г. двете дружества Домейн Менада и Белведере Кепитъл Мендиджмънт подадоха молби за несъстоятелност с обяснение, че дължат суми за над 15 000 000 евро към Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя бе обявила търг за продажба на вземането си от Белеведере - България, който бе спрян в последния момент заради дъщерното на Белведере дружество Полмос Лансут - Полша. То предяви преди месеци вземането си в размер на над 10 000 000 лева към българското Белведере.

Според Търговския регистър до 2013 г. Белведере - България е имало надзор от Европейската банка за възстановяване и развитие и особен залог на цялото търговско предприятие на Белведере - България, което по-късно се е трансформирало в особен залог в полза на Полмос Лансут - Полша. То е запазило всички привилегии за същата сума.

Това означава, че нито несъстоятелността на съда в България, нито каквото и да било друго обстоятелство ще могат да спасят Белведере България от съда по несъстоятелността в Полша, където синдикът ще предприеме осребряване на активите за удовлетворяване на полските кредитори, за сметка на българските.

Освен производството, развиващо се в Полша, има и основно производство във Франция, което е в по-напреднала фаза. Европейският регламент позволява всички производства по несъстоятелност да се обединят и по този начин днес всичко е в ръцете на френското и полското правосъдие.

Съдия Бойкинов от Софийски градски съд на 6 април 2015 г. е отстранил полското дружество Полмос Лансут-Полша от производството по несъстоятелност, тъй като синдикът му г-н Ришард Жепка не е препотвърдил молбата за пресъединяване на вземането в размер на близо 10 000 000 лева. Делото в Полша е спряното с оглед Европейския Регламент заради който е направено запитване до съда във Франция, където тече основното дело по несъстоятелност на дружеството майка – „Белведере”

Предстои уведомяване на съдебните власти в Полша и Франция за ситуацията в българското дело на „Белведере”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес