Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Пиенето на витамини на таблетки увеличава опасността от рак и сърдечни заболявания

Пиенето на витамини вреди повече, отколкото помага и увеличава опасността от рак и сърдечни заболявания, съобщава британският вестник “Мирър”.

Американски учени анализираха изследвания по темата от 30 години и установиха, че те имат по-скоро обратния ефект във високи дози. Екипът на д-р Тим Байърс, водещ експерт по ракови болести в света, разгледа действието на три популярни добавки – таблетки вит. Е, бета-каротин и фолиева киселина. Резултатите показват, че дори фолиевата киселина, препоръчвана на бременните срещу спина бифида, която се пие също срещу сърдечносъдови заболявания и полипи на дебелото черво, в големи дози увеличава броя на опасните полипи. Едно от изследванията установява, че големите дози от нея увеличават риска от рак с 56 процента.

Две изследвания на действието на добавките бета-каротин показаха, че предозирането й увеличава опасността от рак на белия дроб и сърдечни заболявания с 20 процента. Друго изследване с 35 000 души в САЩ от 2001 г. до 2014 г. установи, че големите дози вит. Е увеличават риска от рак на простатата със 17 процента.

Д-р Байърс от Раковия център на университета на Колорадо е започнал изследването преди 20 години, след като се появили данни, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, боледуват по-малко от рак. Той искал да провери дали добавките с витамини, които вече имат огромен пазар, не намаляват опасността още повече. Резултатите обаче са обезсърчаващи. “Установихме, че допълнителното пиене на витамини носи повече вреда, отколкото полза – каза той. -Това не означава, че хората трябва да се страхуват да пият витамини и минерали. В правилните дози те могат да са полезни. Добрата храна обаче не може да бъде заместена”.

На фолиева киселина са богати зелените зеленчуци, като броколито. Вит. Е, който засилва имунната система, се съдържа в къдравото зеле, бадемите, слънчогледовите семки. Бетакаротин, който е полезен за сърцето и предпазва от рак, има в морковите. Много малко хора, пиещи витамини и минерали, осъзнават колко високи са дозите в таблетките. Един грам витамин С например се равнява на количеството в четири литра портокалов сок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете