Заместник-помощник държавния секретар на САЩ: Оставаме рамо до рамо с България

Радвам се, че отново съм в София и имам възможност да потвърдя стратегическото партньорство между България и САЩ. България наистина е приятел и съюзник. Препотвърдих това в срещата с премиера, че САЩ остава рамо до рамо с България.

Това каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на пресконференция след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде Фокус.

„По отношение на отбраната, САЩ биха искали да похвалят България за приноса й. Приветстваме мерките, които България предприема срещу тероризма. Говорихме за засилване на енергийната сигурност на целия регион. Ключът към енергийната сигурност диверсификацията. Интеконекторът между Гърция и България е наистина важен. Относно върховенството на закона говорихме за постигнатото по отношение на борбата с корупцията", заяви Ий. Той посочи, че върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, то е ключов елемент, за да може България да има икономически успех. „Понякога пречка са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Говорихме и за органа за борба с корупция. Трябва да има наказание за корупция по високите етажи. Съдебната система трябва да е независима. Приветстваме усилията на България на промените в конституцията. Доволни сме от препотвърждаване на подкрепата на България за открито управление. САЩ стои до България и в трудните времена", каза още Хойт Ий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика