Обвиниха прокурорски шеф за натиск върху подчинена (Обзор)

Шефът на окръжната прокуратура в Плевен Иво Радев от днес е с обвинение за натиск върху подчинена. Софийската градска прокуратура го подведе под отговорност, че склонявал прокурорка да вземе решение, което противоречало на вътрешното й убеждение по дело за трафик на хора и пране на пари.

На 5 юни м.г. прокурор Снежана Георгиева изготвила предложение за групиране на наказанията "лишаване от свобода" на Ивайло Ячков. Той получи две присъди, след като се споразумя с обвинението за аферата с проститутки в град Бремен. Първата присъда на Ячков беше година и 9 месеца затвор и 6000 лева глоба, а втората - година и половина лишаване от свобода и 8000 лв. санкция.

Прокурор Георгиева трябвало да групира тези наказания. Тя внесла искане в окръжния съд в Плевен общото най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност дава Наказателният кодекс.

Според прокуратурата обаче прекият й началник прокурорът Радев не й позволил. От 13 до 17 юни м.г. я склонил да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Прокурор Радев настоявал на осъдения да се наложи само определеното общо най-тежко наказание.

От прокуратурата напомнят, че съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.
Разследването срещу сутеньора Ячков стана медийно известно, след като именно прокурор Радев даде пресконференция. Той се похвали и когато Ячков и фамилията му бяха осъдени ефективно. Прокуратурата работеше съвместно с разследващите в Бремен, където били извеждани момичета, за да проституират.

Девойките били прилъгвани с обещания за големи възнаграждения и нови къщи в България. Изкарвали между 200 и 1000 евро на ден, но парите били прибирани от сводниците, а върху момичетата било упражнявано насилие. Ячков беше разследван със съпругата си Юлияна, майка й, баща й и сестра й.

Прокурор Радев отрича да се е месил в работата на подчинената си по това дело (виж карето долу). Обвинението му е за престъпление против правосъдието. Наложена му е гаранция от 3000 лв. Очаква се утре главният прокурор да поиска отстраняването му от длъжност във Висшия съдебен съвет.

Разследването срещу Радев е проведено от спецзвеното „Антикорупция“, което работи и по случая „Ченалова“.

ЗАЩИТАТА: Не е вярно, причината е конкуренция

„Г-н Радев категорично не се счита за виновен. Двамата са били в служебни отношения. Можем да отбележим само, че въпросната прокурорка е била също кандидат за поста „административен ръководител“ в конкуренция с г-н Радев, но е бил избран той. Тя съответно е обжалвала. Той съответно после не е запазил поста й на зам.-окръжен прокурор, а е предложил друг човек, тъй като по Закона за съдебната власт има право да определи екипа си,“ заяви пред „Труд“ адвокат Антон Станков, който защитава прокурора Радев. На въпрос дали прокурорката атакува шефа си заради конкурса, Станков каза: „Не казвам нищо извън фактите. Тълкуванията ги правете вие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право