Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Монтана”

На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

15-годишно момче от Пловдив разби теста на МЕНСА

15-годишно момче от Пловдив разби теста на МЕНСА. Цветан Чуканов е постигнал впечатляващия резултат за възрастта си от 99% и има IQ 154. Така тийнейджърът може да членува в организацията. За участие в нея се изисква нивото на интелигентност да е в горните два процента на населението, т.е. персентил от 98 или 99%.

15-годишният Цветан Чуканов учи в математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив. „Прочетох в интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различните формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле”, каза тийнейджърът пред “Монитор”. От МЕНСА уточниха обаче, че тестовете им не са публикувани в интернет, но имало подобни.

Младежът дори поканил приятели да отидат и да се пробват заедно с него, но, уви, те му отказали”.

В теста има 45 въпроса – 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура. „Има логически съждения и прогресии”, обясни момчето. Според него фактът, че заляга над математиката му е помогнал. „Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя”, обясни тийнейджърът. На успеха му най-много се зарадвал по-големият му брат, който следва в Англия. Цветан обаче още не е решил дали ще членува в МЕНСА. Казва, че по-голямата част от членовете на организацията са на възраст над 20 г. и се опасява, че едва ли ще намери общ език с тях. Няма приятели и познати, които да са издържали теста. „Баща ми е издържал подобен по времето на социализма, но тогава било забранено да се разкриват резултатите”, казва момчето. Цветан обаче признава, че математиката, макар да му е била от полза за теста на МЕНСА, не е любимият му предмет. По-интересни са му хуманитарните науки и вероятно ще следва право.

Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека. „Между 35 и 40 на сто от тях получават резултат, който им дава право на членство в организацията”, каза Христо Радков, председател на МЕНСА – България. Това означава персентил от 98 – 99% за съответната възраст. Минималното IQ трябва да е 148. На теста у нас се явяват повече мъже, отколкото жени.

„Най-голяма част от издържалите го обаче са инженери, независимо от пола”, допълни Радков. Най-често се явяват младежи между 20 и 30 г. Причината е прозаична. Ако го издържат, могат да влязат в някои западни университети. 45-те въпроса на теста трябва да се решат за 30 минути. Изпитващите са безкомпромисни и не пускат нито минута повече. Резултатите излизат за още 30 минути. Всеки кандидат получава лист със своето IQ и процентите персентил за възрастта си. От МЕНСА нямат право да обявяват резултатите публично.

„Всеки кандидат може да го направи, ако прецени сам”, поясни Христо Радков. По думите му младежите на възраст между 18 и 22 години са най-силни.

Тогава умът работи най-бързо и трябва да имат най-много верни отговори, за да получат 98 или 99%. С повишаването на възрастта, броят на правилните отговори, който стига за този персентил, намалява.

В София има най-много кандидати, които се пробват на теста на МЕНСА. Има два изпита месечно, на които се явяват средно по 17 човека. Таксата е 25 лв. Изпити се провеждат също в Пловдив и Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.