Цветанов: Финансовите експерти на ГЕРБ овладяха кризата КТБ

Благодарение на финансовите експерти на ГЕРБ, правителството успя да овладее кризата КТБ, която бушуваше месеци наред заради пагубното бездействие на предишното правителство.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в политическа декларация от името на своята парламентарна група в началото на първото заседание на парламента след Великденските празници, предаде БГНЕС.

"Решаването на големите въпроси пред страната ни е свързано не само с физическото оцеляване на българите, но и със запазването на българския дух. Затова не може да има нито едно добро решение извън контекста на моралното извисяване на нацията", заяви Цветанов в началото на парламентарната декларация от името на ГЕРБ. Предизвикателство пред нас е да осигурим такава нормативна база, която да направи невъзможно отстъплението от реформите в бъдеще, подчерта Цветанов.

Недопустимо е да се говори за реформи и развитие, а същевременно да не можем да предприемем устойчиви мерки за почистване на речните корита и хиляди български граждани да бъдат заливани при всеки обилен валеж, каза Цветанов и обяви, че поради тази причина от ГЕРБ са подготвили промени в Закона за водите. С тях "държавата ще създаде контролни механизми за наблюдение, контрол и адекватна реакция при нужда по всички водни съоръжения в страната", обясни Цветанов.

С приемането окончателно на Закона за училищното и предучилищното образование пък ще се осигури "равен и качествен достъп до образование за всички деца в България", считат от ГЕРБ.

Цветанов отчете като успех на правителството на ГЕРБ възстановяването на плащанията по всички европейски фондове. "Днес в България отново се строят пътища, пречиствателни станции, спортни зали и други", каза Цветанов.

Според ГЕРБ благодарение на техни финансови експерти правителството е успяло да овладее кризата "КТБ", която според Цветанов е "бушувала месеци наред заради пагубното бездействие на предишното правителство". "Беше постигнато забележително стабилизиране на финансовия сектор. Правителството и парламентът успяха да осигурят работещ механизъм, чрез който вложителите в банката получиха гарантираните си по закон влогове и обществото беше успокоено. Успоредно с това бяха предприети действия срещу опитите за разграбване на активите на КТБ", каза Цветанов.

ГЕРБ ще подкрепи твърдо представената от правителството визия за съдебна реформа, защото тя е в основната на функционирането на цялата държава, обяви Цветанов. "Ще предложим създаването на комисия за промени в Конституцията", добави той.

В декларацията на ГЕРБ бе засегната и темата за външнополитическата ситуация, като според Цветанов "България се намира в сложна международна обстановка, в близост до военни конфликти и държави в икономическа и политическа криза". "Въпреки различните оценки за случващото се между Украйна и Русия ние сме единни по въпроса за необходимостта от поддържане на високо ниво на национална сигурност и отстояване на националния интерес", каза Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова депутатите "да не се поддават на изкушението да правят агитация за местния вот от трибуната на парламента" и обеща, че ГЕРБ ще проведе позитивна предизборна кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини