Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Десетки от Лом рекетирани за заеми, които не са взели

Десетки хора от района на Лом твърдят, че са измамени след като кандидатствали за бърз кредит в дунавския град, но не били одобрени, съобщи Нова телевизия. Преди дни започнали да получават писма, че дължат пари и то с лихви, а някой от тях дори били посетени и от фирма за събиране на дългове. Хората са категорични, че пари не са получавали, а само са кандидатствали за кредит, като са оставили копие от личната карта.

Людмила е от ломското село Мокреш. Жената се грижи сама за шест годишния си син и малкия им дом. Именно за ремонт на къщата, в края на миналата година решила да изтегли бърз кредит от 500 лева. И отива в Лом, за да кандидатства. “Подписах се на този документ, където се кандидатства за кредита. Там, какви данни попълнихте? Те попълваха документа, но попълниха – ЕГН, трите имена, абсолютно всичко и преснимана лична карта”, казва Людмила Янекова. Няколко дни по-късно кредитният инспектор й се обажда, за да й каже, че не е одобрена. “Оттогава, не съм ходила в офиса, никой не ми е звънял, докато в края на март 26-27 получих писмото, с което дължа сумата от 1507 лева и 14 стотинки…останах учудена, откъде идва този кредит, след като не съм теглила тази сума”, споделя още Людмила.

Учудена останала и Мариета от същото село, която за първи път кандидатствала за бърз кредит от 500 лева в същата фирма. И тя не била одобрена. Жената получава детски и социални помощи за четирите си деца, а мъжът й работи в местната кравеферма. “С 500 лева си направих сметка да взема на голямото момиче дрехи, на малката, на момчето, на бебето, за ядене да взема, да си купя боя да си намажа прозорците и вратите”, казва Мариета Венциславова. Пари за боя и дрехи, Мариета така и не получила – нито на ръка, нито по банковата сметка, която посочила при кандидатстването. Преди дни обаче разбира, че е длъжник. Посещават я няколко мъже, които й казали, че има да връща пари по изтеглен кредит. Фирмата за бързи кредити е софийска. Има представителства в няколко града в страната. От София отричат някога да са работили в Лом, но в същото време на официалния им сайт има информация за техен офис именно там.

От фирмата за бързи кредити отказаха среща с екип на Нова телевизия. И в писмен вид обясниха, че централата им в София не подозирала за измамата. Намекват, че извършители са хора, които се представят за служители на фирмата. Но не посочват имена. В чий джоб все пак са отивали парите от кредитите, които сега ще изплащат десетки хора от три села в Ломско? Кредитният инспектор и една жена, пред които измамените са кандидатствали за кредит не отричат, че са работили в Лом от името на фирмата за бързи кредити, но поради подписаните от тях договори, не дават информация. Прокуратурата и полицията вече проверяват сигналите от потърпевшите. А хората са категорични, че ще си търсят правата в съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете