Ясен Тодоров: Реформата в съдебната система не е в смяната на личния състав на този ВСС

Съкращаването на мандата на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години ще го постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт, защото при един парламент с пълен мандат два пъти ще трябва да се променя състава. Не е проблем на държавата дали този състав ще си тръгне през 2015 или през 2017 година. Това обяви пред журналисти членът на ВСС и председател на етичната комисия Ясен Тодоров преди редовното заседание на съвета.

Според него същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този ВСС. Тодоров коментира, че са нужни промени в процесуалните закони, за да има по-бързо и по-справедливо правосъдие.

Няма още единно становище относно заявката на премиера Борисов за конституционни промени, с които да стартира съдебната реформа, а ВСС да се разпусне предсрочно. "Промените в законите и в Конституцията са работа на законодателя. Те са големи хора, мъдри", посочи магистратът.

Според Тодоров по-важни за реформата са промените в процесуалните закони, които "да развържат ръцете" на съдиите.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов оприличи промените в състава на ВСС на сериал. "Промените в състава на ВСС започват да приличат от филм на сериал", заяви преди началото на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той определи предлаганите промени в Конституцията като намерения.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев също бе лаконичен в коментарите си за конституционни промени. "Не мога да коментирам, но трябва добре да се обсъди дали мандатът на ВСС трябва да бъде 3 години, тъй като един колективен орган в рамките на 3 години не е ясно дали ще изпълнява ефективно своята работа", каза той.

На днешното заседание на ВСС дойдоха 15 от общо 24-имата. от ВСС. Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства. Заседанието трябваше да е в четвъртък, но бе изместено, за да се осигури нужния кворум от минимум 13 души. Осем от членовете на съвета са в командировка в САЩ, а утре част от кадровиците ще присъстват на отчета на апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини