Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Ясен Тодоров: Реформата в съдебната система не е в смяната на личния състав на този ВСС

Съкращаването на мандата на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години ще го постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт, защото при един парламент с пълен мандат два пъти ще трябва да се променя състава. Не е проблем на държавата дали този състав ще си тръгне през 2015 или през 2017 година. Това обяви пред журналисти членът на ВСС и председател на етичната комисия Ясен Тодоров преди редовното заседание на съвета.

Според него същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този ВСС. Тодоров коментира, че са нужни промени в процесуалните закони, за да има по-бързо и по-справедливо правосъдие.

Няма още единно становище относно заявката на премиера Борисов за конституционни промени, с които да стартира съдебната реформа, а ВСС да се разпусне предсрочно. “Промените в законите и в Конституцията са работа на законодателя. Те са големи хора, мъдри”, посочи магистратът.

Според Тодоров по-важни за реформата са промените в процесуалните закони, които “да развържат ръцете” на съдиите.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов оприличи промените в състава на ВСС на сериал. “Промените в състава на ВСС започват да приличат от филм на сериал”, заяви преди началото на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той определи предлаганите промени в Конституцията като намерения.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев също бе лаконичен в коментарите си за конституционни промени. “Не мога да коментирам, но трябва добре да се обсъди дали мандатът на ВСС трябва да бъде 3 години, тъй като един колективен орган в рамките на 3 години не е ясно дали ще изпълнява ефективно своята работа”, каза той.

На днешното заседание на ВСС дойдоха 15 от общо 24-имата. от ВСС. Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства. Заседанието трябваше да е в четвъртък, но бе изместено, за да се осигури нужния кворум от минимум 13 души. Осем от членовете на съвета са в командировка в САЩ, а утре част от кадровиците ще присъстват на отчета на апелативния съд във Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.