Хиляди пловдивчани без шанс да получат кредит, в "сив" списък на банките са

Хиляди пловдивчани са в "лоши" списъци и на практика нямат шанс да получат заеми. Всеки потенциален кредитополучател минава проверка дали фигурира в т.нар. черен и сив списък. Това е нещо съвсем различно от справката в Централния кредитен регистър и е част от вътрешната, неофициална система за риск на търговските банки, пише marica.bg.

Сивият списък съдържа фирми от определени сектори, които се водят рискови за банката, лаконични са банкери. Преди години например такъв бе строителството.

Напълно възможно е банките да си правят своя база данни и с дружества, които са в сивата икономика, предполага кредитният консултант Тихомир Тошев. Това лесно може да се види от масива на НОИ, а и самите кредитополучатели признават, че взимат по-високи възнаграждения от официалните, коментира специалистът.

В някои скоринг системи (по които банките определят риска на клиентите си) има отделна графа за работодатели, чиито служители не подлежат на кредитиране. Фирмите са влезли в този списък заради хронични закъснения в изплащанията на заплати. Така че един такъв работодател може да спъне кредитополучател, дори и той да е съвсем читав и да има с какво да обезпечи заема си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес