ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с монополно положение

Европейските регулатори официално обвиниха руския газов гигант "Газпром" в злоупотреба с господстващото си положение на пазара в Европа, ход, който рискува да влоши и без това обтегнатите отношения между Брюксел и Кремъл.

Според представител на ЕС "Газпром" използва необосновано високи цени на газа в България, Литва, Латвия, Естония и Полша. Според него компанията се опитва да раздели единния пазар на Съюза, който в действителност никога не е съществувал по обективни причини, прилагайки различни ценови практики и забрана на реекспорта на газ в своите договори с осем държави от ЕС. Според Европейската комисия руският газов гигант злоупотребява с монополното си положение в тези осем държави, които се намират в Източна и Южна Европа.

"Всички компании, които оперират на европейския пазар - без значение дали са европейски или не, трябва да се съобразяват с нашите европейски правила", заяви Маргрете Вестагер комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията, която миналата седмица официално отправи подобни обвинения и срещу компанията "Гугъл".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес