Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

От 20 проверени договора по еврофондовете, в 19 има нарушения

При 20 проверени договора през 2014 г., Агенцията за държавна и финансова инспекция е установила нарушения в 19. Това става ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015 г., съобщи БГНЕС.

„При 18 от инспекциите нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки и при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори на измами“, пише Георгиев. Неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за „Рибарство“.

От установените случаи на нарушения при разходване на европейски средства при обществени поръчки: 5 са по Оперативна програма „Регионално развитие“, 4 – по ОП „Административен капацитет“, 2 – по ОП „Околна среда“, 2 – по Европейски социален фонд. По един случай на нарушения са констатирани по Програмата за развитие на селските райони, „Рибарство“, ОП „Конкурентноспособност“, Европейското териториално сътрудничество Гърция-България. Нарушение е установено и по един случай по Европейския бежански фонд.

Писмото не съдържа конкретна информация за проектите, по които са установени нарушенията. Не са посочени и конкретните бенефициенти (получателите) на средствата по европейските фондове. Отбелязва се само, че АДФИ е издала 51 акта за установяване на административни нарушения. На прокуратурата са изпратени копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции. От писмото на директора на АДФИ до парламента става ясно още, че проверките са извършени след постъпили сигнали, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки и анализ на риска.

В началото на април при среща с КРИБ, премиерът Бойко Борисов призова темата за злоупотребите с еврофондовете да не се преувеличава.

„Ние много услужливо се опитваме да вдигаме темата за корупцията – обикновено са тези, които са недоволни от някой конкурс. В чужбина, когато говорим в ЕК, тази тема за България не се повдига. След като държавата е изградила мощна система за самоконтрол, защо да се поддаваме на тези приказки, което пък отблъсква бизнеса. Взимаш официалната статистика на ЕК и виждаш, че при усвояването на еврофондовете всяка една държава има процент грешки, т.нар. финансови корекции. От 28 държави България е в първата десетка от добрите, защото имаме 1.5% корекции само. Нашите съседи имат по 40%“, заяви Борисов в изказването си на конференцията „Да! На българската икономика“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.