На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

От 20 проверени договора по еврофондовете, в 19 има нарушения

При 20 проверени договора през 2014 г., Агенцията за държавна и финансова инспекция е установила нарушения в 19. Това става ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015 г., съобщи БГНЕС.

„При 18 от инспекциите нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки и при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори на измами“, пише Георгиев. Неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за „Рибарство“.

От установените случаи на нарушения при разходване на европейски средства при обществени поръчки: 5 са по Оперативна програма „Регионално развитие“, 4 – по ОП „Административен капацитет“, 2 – по ОП „Околна среда“, 2 – по Европейски социален фонд. По един случай на нарушения са констатирани по Програмата за развитие на селските райони, „Рибарство“, ОП „Конкурентноспособност“, Европейското териториално сътрудничество Гърция-България. Нарушение е установено и по един случай по Европейския бежански фонд.

Писмото не съдържа конкретна информация за проектите, по които са установени нарушенията. Не са посочени и конкретните бенефициенти (получателите) на средствата по европейските фондове. Отбелязва се само, че АДФИ е издала 51 акта за установяване на административни нарушения. На прокуратурата са изпратени копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции. От писмото на директора на АДФИ до парламента става ясно още, че проверките са извършени след постъпили сигнали, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки и анализ на риска.

В началото на април при среща с КРИБ, премиерът Бойко Борисов призова темата за злоупотребите с еврофондовете да не се преувеличава.

„Ние много услужливо се опитваме да вдигаме темата за корупцията – обикновено са тези, които са недоволни от някой конкурс. В чужбина, когато говорим в ЕК, тази тема за България не се повдига. След като държавата е изградила мощна система за самоконтрол, защо да се поддаваме на тези приказки, което пък отблъсква бизнеса. Взимаш официалната статистика на ЕК и виждаш, че при усвояването на еврофондовете всяка една държава има процент грешки, т.нар. финансови корекции. От 28 държави България е в първата десетка от добрите, защото имаме 1.5% корекции само. Нашите съседи имат по 40%“, заяви Борисов в изказването си на конференцията „Да! На българската икономика“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.