3 млрд. лв. ще ни струва развалянето на договорите с американските централи

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Външният министър: САЩ са ключов съюзник на България

“САЩ са ключов съюзник и стратегически партньор на България. Установеният стратегически диалог между нашите две държави е отлична база за задълбочаване на двустранните отношения и практическото ни сътрудничество.” Това заяви външният министър Даниел Митов на среща днес със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Йи, който е на посещение у нас, съобщиха от външно министерство.

Двамата обсъдиха дейността на българо-американските работни групи за задълбочаване на стратегическото партньорство, договорени по време на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София през януари 2015 г.; сигурността и отбраната; енергийната сигурност; икономическото сътрудничество и др.

Акцент в разговора бе необходимостта от повишаване на енергийната сигурност на България и на региона.

“Енергийната диверсификация е ключов елемент в този смисъл и за българското правителство разнообразяването на източниците и трасетата за доставка на природен газ е приоритет”, заяви министър Митов.

“Отчитаме важността на “Южния газов коридор” и всички свързани проекти, допълни той, като подчерта значението, което страната ни отдава на изграждането на интерконектора между България и Гърция. Хойт Йи отбеляза на свой ред, че за сигурността и стабилността на България особено важно е и постигането на икономически растеж. Най-бързият начин за това е привличането на чуждестранни инвестиции и ние сме готови да работим за подобряването на инвестиционния климат и реализирането на неоползотворени възможности”, посочи той.

Даниел Митов и Хойт Йи обсъдиха също ситуацията в Украйна. Двамата бяха единодушни, че промяна на санкционната политика зависи от изпълнението на Минските договорености. Трябва да покажем единството на евроатлантическата общност в защита на нашите общи ценности и принципи, заявиха двамата дипломати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете