Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Петкова: Строителните работи по интерконектора с Гърция ще започнат след март 2016 г.

Строителните работи по интерконектора с Гърция ще започнат след март 2016 г., проектът трябва да влезе в експлоатация втората половина на 2018 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг за Вертикалния газов коридор, цитирана от Фокус. „Проведе се първа среща на Работната група за изграждане на Вертикален газов коридор, тя ще е подгрупа към група на високо равнище за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа”, посочи Петкова. „Идеята за този газов коридор води началото си от декември 2014 г., когато в Брюксел министрите на енергетиката на Гърция, Румъния и България подписаха съвместна декларация за изграждането на Вертикалния газов коридор като проект, предназначен да отстоява основните приоритети на ЕК за сигурност на доставките, диверсификация на източници и маршрути на природен газ”, допълни министърът. Тя отбеляза, че групата ще е разделена на две подгрупи – експертна и група на министрите. „Взехме решение срещата на експертната група да е през юни в Букурещ, а на министрите през октомври в Гърция”, каза още тя.

„Имахме възможност да споделим развитието на съвместните си проекти. Междусистемната свързаност между страните ни е изключително важна. Обсъдихме интерконекторните връзки между България и Гърция и България и Румъния. Това са важни предпоставки за реализацията на вертикалния газов коридор. Приеха се основните принципи, които ще залегнат в споразумението за интерконектора между Гърция и България. Строителните работи ще стартирират след март 2016 г. и проектът трябва да влезе в експлоатация втората половина на 2018 г. 220 млн. евро ще кандидатстваме за грант от ЕК за него. Това е пътят към реалната диверсификация” , заяви Петкова. Във връзка с интерконетора с Румъния министърът посочи, че е налице сериозно развитие по проекта. „В ход е провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнителен за ремонтни дейности под река Дунав. Надявам се да е факт и да взе в действие до края на 2015 г.”, уточни тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.