Откриха редица нарушения в 3 затвора в столицата

Прокуратурата е констатирала множество нарушения в Централния софийски затвор, както и в затворите "Казичене" и "Кремиковци" в столицата, съобщи БГНЕС.

Прокурорите от Софийска градска прокуратура (СГП) са извършили внезапни проверки от 9 до 13 март тази година и са установили редица нарушения в 3-те места за лишаване от свобода. Прокуратурата изброява и констатираните нарушения:

- наличие на забранени вещи, пропуски в документацията на контролно-пропускателните пунктове, липса на мотиви при издаване на заповеди за поощрения на лишени от свобода, противоречива практика за издаване на заповеди за налагане на наказания, при наличие на еднакви провинения, нарушения при противопожарната безопасност.

Като резултат от направените констатации, прокурорите са отправили към министъра на правосъдието Христо Иванов препоръки. А именно мотивиране на заповедите за налагане на дисциплинарни наказания/награди от издаващите ги длъжностни лица с оглед недопускането на отмяната на административните актове по съдебен ред.

Забрана за вътрешни временни преграждения на килиите, с оглед недопускане на затрудняване на видимостта в килиите;

Засилване на мерките за охрана с оглед недопускане на пренасяне на забранени предмети в тях - мобилни телефони, хладни оръжия, наркотични вещества; Следва да се увеличи и числеността на охраната в тези места за лишаване от свобода;

Противопожарно обследване на помещенията, обитавани от лишени от свобода и мерки за пожарна безопасност.

В шестмесечен срок министърът на правосъдието следва да уведоми административния ръководител на СГП за изпълнението на така отправените препоръки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини