Треньорът на щангистите: Отборът е жертва на немарливост

Националният отбор по вдигане на тежести е жертва на немарливост. Това заяви старши треньорът Иван Иванов пред БНТ.

Според него виновниците за това целият тим да бъде уличен в употреба на допинг трябва да понесат своята отговорност.

Вчера министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че единадесетте български щангисти са абсолютно невинни. Изказването му беше на база получените резултати от лабораторията в Хамбург "Еврофинс", която е установила, че хранителната добавка на състезателите е замърсена на ниво производство.

Иванов обаче не е сигурен дали щангистите ще се разминат без наказание.

"Невинни на този етап звучи много добре, но трябва да приключи всичко. След резултатите от лабораторията само ще се смекчат обстоятелствата. Не мога да кажа нищо в момента за наказанията. Доказано е вече, че тази добавка съдържа този забранен стероид, но едва ли изследванията ще са по-различни в лабораторията в Германия", заяви треньорът.

"Този продукт - "Трайбест", го използваме от 2011 г. и винаги сме давали проби с него. Около 350 - 400 проби сме дали. Когато четири години си работил с това, е нормално да нямаш съмнения. Доказа се, че вътре има химия, а е недопустимо да има такова нещо в хранителна добавка. Някой трябва да понесе отговорност. В момента се разследва", допълни той.

"По статистика от лабораторията ни около 40% от хранителните добавки са замърсени. Ние сме жертва на немарливост. Нека излезе разследването и да се докаже какво се е случило. На този етап имаме пет мъжки и две женски квоти за олимпиадата, които трябва да се защитят. На фона на всичко, което се случва в България, е нормално да загърбим и успешните си спортове. Мисля обаче, че нещата лека-полека се оправят. Виждам, че и министърът е активен по проблемите в спорта. Ние вече сме по-силни и сме 100% сигурни, че сме прави и не сме сгрешили никъде. Финалът в тази история ще е много добър за нас", завърши той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт