Община Одрин замразява отношенията си с община Хасково заради парк "Арменци"

До г-н Георги Иванов

Кмет на Община Хасково

Уважаеми г-н Кмет,

Със съжаление научих, че въз основа на доклад, изготвен върху неверни и едностранни твърдения относно събитията от 1915 г., на редовно заседание на Общинския съвет на гр. Хасково, проведено на 27.03.2015, един от градските паркове е наименуван “Арменци“. Повод за съжалението ми не е самото име, а мотивите за неговото избиране.

В Одрин живеят много турци, които с времето се изселват от Балканите и най-вече от България. Понастоящем в града ни има два български православни храма. Като побратимени градове, отношенията на Одрин с нашия съсед Хасково са изградени върху тези богати и дълбоки културно-исторически връзки. Бих искал да доведа до Вашето знание, че мотивите за взетото решение, както и подхождането към този трагичен за всички поданици на Османската империя период по едностраннен и избирателен начин и с разединяващо чувство за справедливост, пробуди дълбоко разочарование в гражданите на Одрин.

Този несправедлив, пристрастен и неприемлив подход, за който научихме с голямо съжаление, за жалост, хвърля сянка върху положените до днес усилия и взаимни достижения в развитието на икономическите, търговски, социални и културни отношения между Одрин и Хасково. Както е известно, Одрин е прозорецът на приятелската, съседна и съюзническа на България страна – Турция към Балканите. Докладът, въз основа на взетото на 27 март решение на Общински съвет- Хасково, категорично е в разрез с разбирането за приятелство и сътрудничество в отношенията на побратимени градове, каквито има изградени между нашите общини.

Поради това, бих искал да Ви уведомя, че Община Одрин замразява развиващите се от 1997 г. насам отношения на побратимени градове с Хасково , до отмяната на този доклад.

С уважение,

Реджеп Гюркан, кмет

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят