Онкологичната болница във Варна връща пациенти заради изчерпан бюджет

Онкологичната болница във Варна днес върна пациенти, заради изчерпан лимит на бюджета, който здравната каса отпуска за скъпоструващите медикаменти, съобщи bTV.

В сравнение с миналата година лимитът на онкоболницата във Варна за лекарства е намален с близо 40%. За този месец бюджетът вече е надхвърлен с около 30 000 лева.

„И тъй като по рамков договор за тая година надлимитна дейност няма да се заплаща, ние сме под угрозата, ако лекуваме болните си над лимита, в крайна сметка да останем без заплати или да фалираме", каза д-р Васил Попов от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков".

Принудени от обстоятелствата, днес от болницата взеха кардиналното решение. Заради изчерпаните средства за този месец, онкоболницата във Варна днес върна всички пациенти. А стаите, където трябваше да им бъдат извършени вливанията на лекарства останаха празни.

От болницата съобщиха, че ще започнат да приемат пациенти до седмица, когато лекарствата им ще бъдат покрити от бюджета за следващия месец.
Според медиците, забавянето „никак не е желателно” за пациентите, тъй като се нарушава ритъмът на лечение.

От здравната каса съобщиха за bTV, че са реагирали мигновено на проблема и няма основание пациентите да бъдат връщани. Взето е решение, че лекарствата на онкоболните ще бъдат изплащани изцяло. А на заседание на надзорния съвет на касата на 28 април ще бъде взето решение по какъв механизъм ще се случи това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини