Бивш миньор привлича туристи с музей на родопската къща

Бивш миньор привлича туристи с природен музей в дома си. Кирил Станчев и синът му Павлин са направили цяло родопско село от миниатюрни къщички. Покрай музея двамата всеки ден правят къщички по заявка от туристи и местни.

"Постройките"им наброяват вече 78 къщички в родопски стил. Около тях са направени стълбички, дворчета, поточета, мостове, баирчета, така че да изобразяват цяло населено място, което са кръстили "Веселото село".

Музеят на родопската къща "Тангра" им е подреден на 20 кв. м в приземния етаж на къщата им в квартал Поглед на общинския център Баните.

"Възпроизвеждам в селцето спомените си от старите къщи в нашата махала от детството ми", казва Кирил. Той залага на автентичния родопския стил, в който са вратичките, еркерите, портите и прозорчетата.

От глина са изпекли и подредили и различни животинки - от гущери от мечки. В музея са изложени и всички видове минерали, които има в родопските рудници, растителност от местната флора с редки видове, както и дребни животински видове от обкръжението на родопчани.

55-годишният бивш миньор Кирил Станчев казва, че е трайно безработен и сега се препитава единствено с музея и изработката на къщичките. Синът му, 30-годишният Павлин, се занимава с дърворезба, но предстои да отиде на гурбет в Германия.

Първоначално  правили експонатите от естествени материали, но къщичките ставали тежки, от 10 до 30 килограма.

Туристите обаче започнали да си поръчват къщички за сувенири и сега ги изработват от фибран и стиропор.

Техни къщички вече красят стаи в САЩ и в много страни в Европа. Кирил Станчев казва, че като патриот се гордее, че къщичките им пътуват и рекламират българското по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони