Македонски журналист получи погребален венец в дома си като смъртна заплаха

Македонски журналисти протестираха в сряда, след като техен колега получи смъртна заплаха под формата на погребален венец, съобщи Ройтерс.

Венецът е бил получен от съпругата на Борян Йовановски в техния дом в Скопие във вторник. Йовановски работи за македонското онлайн издание "Нова" и е изявен критик на консервативното правителство на премиера Никола Груевски.

На венеца пишело "Последен поздрав" и е бил доставен от неизвестно лице, което казало, че е от Тодор Александров – член на ВМРО от началото на ХХ век, който агенция "Ройтерс" определя като противоречива личност.

Партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ, която твърди, че корените й са именно във ВМРО, беше обект на критики, че провежда незаконно подслушване и злоупотребява с власт.

Правителството, опозицията и македонската асоциация на журналистите осъдиха заплахата. Десетки журналисти се събраха пред сградата, където се помещава действащата администрация, и оставиха венец в знак на символичен протест.

"От всички заплахи, които Борян получи, които аз и други критично настроени колеги са получавали, тази ни разтърси най-много", казва сестрата на Йовановски, Светлана, която също е журналист.

Във вторник Европейският съюз изрази "дълбока загриженост" за заплахата и я определи като срив във върховенството на закона, основните права и свободата на медиите в Македония, която е кандидат за еврочленство.

От януари тази година опозиционният лидер Зоран Заев публикува записи, за които твърди, че са от незаконни подслушвания, проведени от властите. Според други критици те доказват мащабния държавен контрол над медиите, съдиите и провеждането на избори.

ЕС и САЩ призоваха властите в Скопие да разследват съдържанието и автентичността на записите, но вместо това полицията обвини Заев в опит за сваляне на правителството. Премиерът Груевски каза, че записите са дело на чуждестранна тайна служба, и отхвърли обвиненията за злоупотреба с власт.

В индекса на "Репортери без граници" Македония е на 117 място от общо 180 държави. През 2006 г., когато Груевски пое властта, тя беше на 45-о място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят