38 000 жалби до омбудсмана за 10 години

Над 38 000 жалби са постъпили до омбудсмана за 10 г., откакто е създадена институцията у нас. Това обяви Константин Пенчев по случай рождения ден на поста обществен защитник.

Най-много жалби и сигнали на граждани през годините са били подадени през 2013 г. Тогава броят им надхвърля 7300. Пенчев си обяснява този пик с антиправителствените протести срещу кабинета “Орешарски”.
Първи се нареждат жалбите за накърнени потребителски права - 9185. След тях са сигналите за отнети права на собственост - 6975, а 6339 са били засегнатите от нарушени социални права.

“Едно от най-успешните сезирания на Конституционния съд (КС) е срещу разпоредба на Закона за движението по пътищата, която въвеждаше необжалваем размер на глобата до 50 лева. КС възприе тезата ми, че не може в една правова държава да има необжалваемо наказание и обяви разпоредбата за противоконституционна”, отчете Пенчев.

Сред постиженията той отбеляза още, че по негова воля членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече се избират от парламента. “Успяхме да запазим и възможността гражданите да заплащат разсрочено задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, изтъкна омбудсманът.
Пенчев даде заявка, че е готов и за втори мандат, ако бъде предложен от депутатите.

Мандатът на омбудсмана изтича през октомври т. г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право