Съдът: Корпоративна банка е във фалит от 6 ноември (обзор)

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в неплатежоспособност от 6 ноември 2014 г. - датата, на която БНБ отне лиценза на трезора. Това реши Софийският градски съд, който днес обяви фалита на трезора.

От решението на съдия Иво Дачев следва, че управителните органи на банката вече не могат да се разпореждат със собствеността й, имуществото й е под запор, а активите й трябва да бъдат разпродадени. Обявяването в несъстоятелност на банката влиза в сила незабавно, въпреки че може да се обжалва на още две инстанции. На това имат право само БНБ, прокуратурата и квесторите, каквито вече няма в КТБ.

Основният въпрос, който съдия Дачев обсъжда в решението си, е датата, на която КТБ е изпаднала в неплатежоспособност. Тя е от особена важност, тъй като направените след нея прихващания на вземания срещу дългове се считат за невалидни. След 6 ноември няма сключени договори за цесии.

Дачев отхвърля възможността КТБ да е изпаднала в неплатежоспособност на 20 юни м.г., когато бе поставена под особен надзор. Мотивът му е, че особеният надзор е мярка за оздравяване на банка при опасност от изпадането й в неплатежоспособност. Съдията отхвърля и искането на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банки (ФГВБ), според които КТБ е в неплатежоспособност от 30 септември м.г., когато е излязъл одитният доклад за капиталовата й неадекватност.

Според Дачев състоянието на КТБ тогава трябва да се определя като моментно, а неплатежоспособността й да се счита от деня, в който това състояние става “трайно и необратимо”. “Това е датата 06. 11. 2014 г.”, посочва той.

В решението си съдията отхвърля оплакването на акционерите на КТБ “Бромак” и “Бългериан Акуизишън къмпани”, че отнемането на лиценза е било незаконно, защото Върховният административен съд (ВАС) ги лишил от пряк контрол върху действията на БНБ. ВАС отказа да гледа дело за връщане на лиценза, защото акционерите нямали правен интерес. Съдия Дачев уточнява, че неговите правомощия се простират единствено до това да установи дали отнетият лиценз е влязъл в сила. А това стана с решението на ВАС. Според Дачев правото на защита на акционерите не е било ограничено, тъй като квесторите са могли да обжалват лиценза.

Въпреки че съдебното решение дава зелена светлина за осребряването на имуществото на КТБ, кредиторите (сред които най-голям е държавата чрез ФГВБ) ще могат да получат парите си най-рано след година и два месеца. Причината е, че дотогава текат срокове, в които всички кредитори могат да заявяват претенциите си към КТБ, включително през съда.

Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни, коментира след решението на съда финансовият министър Владислав Горанов. Синдиците ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността и които привилегироват едни кредитори пред други, посочи той. Горанов коментира още, че “цесията на Вежди Рашидов е законна, но ако в резултат на нея той се явява привилегирован кредитор на КТБ, ще бъде една от първите атакувани пред съда сделки”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право