Кредиторите заявяват вземанията пред синдиците до 2 месеца

Кредиторите на КТБ имат срок от 2 месеца, за да предявят вземанията си. Срокът тече от вчера с вписването на решението за откриване на производството по несъстоятелност на банката, обясни адв. Валя Гигова пред “Труд”.

Сред кредиторите на КТБ са Фондът за гарантиране на влоговете, вложители с депозити над гарантирания размер, служители на кредитната институция и др. До 14 дни след изтичането на срока за предявяване на претенции синдиците трябва да представят списък с приетите от тях вземания.

След стартирането на производството по несъстоятелност гражданите и фирмите с кредити от КТБ ще ги плащат както е предвидено в погасителните им планове. Всички парични и непарични задължения на банката стават изискуеми от датата на решението на съда, включително и негарантираните депозити, които до този момент не са били изискуеми, “Например, ако досега е имало вложители с депозит за дълъг срок, например 3-годишен, и са могли едва през 2016 г. да претендират от банката сумата по влога, считано от вчера стават изискуеми”, каза Гигова.

След последните законови промени от края на 2014 г. синдиците ще могат да оспорват в съда не само прихващанията, извършени след 06. 11. 2014 г. датата на неплатежоспособност, но и всички извършени по-рано. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес