Ями зейнаха върху нов асфалт в „Драгалевци“

Ями са зейнали по малките улици между „Мащерка” и „Лешникова гора” в столичния кв. „Драгалевци”, разказаха хора, живеещи в района (виж снимките). Копаят там, където ремонтираха преди 2 месеца, възмутени са жителите на квартала. Колите и автобусите, които отиват към училище „Васил Левски”, пък се налага да заобикалят дупките досущ ски слалом.

На ул. „Нарцис” се полага последният износващ пласт асфалт, защото това не се може да се прави през зимата, отговориха от Столична община. Оттам уточниха, че ремонтът е започнал миналата година, но няма как да се завърши през зимата и заради това се прави сега. В района имало и нерегламентарано разкопаване, но от общината не успяха да уточнят кой е виновен за това. На ул. „Лешникова гора” пък се оправяла шахта.

Ремонтът по ул „Нарцис” е част от инвестиционната програма на Столична община и реконструкцията й е започнала още в края на 2014 г., казаха още от „Московска” 33.

Общо 15 млн. лв. за аварийни и текущи ремонти е отделила Столична община тази година и тези средства се разпределят спрямо приоритетите, подадени от районните кметове.

В момента екипи работят по ул. „Дойран”, ул. „Лазар Михайлов” и „Христо Станишев” в „Сердика”, по улиците „Димитър Пешев” в „Искър”, ул. „Ат. Москов” и „Филип Аврамов”, както и по локалното на Околовръстното шосе при бул. „Ал. Малинов” в „Младост”. Реконструира се и тротоар на ул. „Христо Матов”.
Според кметицата на София Йорданка Фандъкова и екипа й, за да не се кърпят повече дупките, е необходимо да се извършват цялостни ремонти на улиците в столицата.

БУНТ В ЗЛАТАРИЦА

Планинци въстават заради разбити пътища

Населението на община Златарица въстава заради разбитите пътища. Идния понеделник от 9 до 12 ч жителите на балканското градче и съседните села ще устроят блокада на пътните артерии в знак на протест срещу бездействието на държавата. “Плащаме винетки, а си трошим колите в зейналите огромни ями. Пътят от Златарица към село Горско Ново село е в безобразно състояние. Осеян е с дълбоки по 20-30 см кратери. Принудени сме да ги пълним с пръст, камъни, изрязан асфалт, но това вече не се трае”, гневят се препатилите планинци.

Бунтът на местните хора ще бъде подкрепен от общинската управа на Златарица. В обявлението се казва, че заради свлачище в края на 2014 г. на пътя между Елена и село Мерданя движението на автомобили е пренасочено през Златарица. Заради увеличения трафик трасетата били още повече увредени. На много места имало улягания на настилките и 20-тонни камиони се движели при опасен наклон.

БЮДЖЕТ

4 млн. лв. за кърпене в Стара Загора

По предварителни разчети за ремонти и поддръжка на 239-те км улици и пътища в община Стара Загора през 2015-а ще бъдат вложени над 4 млн. лв. Кръпки ще се правят предимно по улиците, които пострадаха при изпълнението на големия воден проект за канализация и изграждане на колектори в централната градска част. Ще се асфалтира по централните улици “Ген. Гурко”, “Цар Иван Шишман” и “Хаджи Димитър Асенов”, по ул. “Промишлена” и по ул. “Стамо Пулев”.

И тази година обаче не се намериха средства за ремонт на 12-километровата отсечка между селата Ловец и Михайлово. Местните жители вече четири пъти излизаха на протест за разрушения път от камионите, обслужващи ремонта на жп линията. Общината е готова с проект, но са нужни 4,5 млн. лв.

Бобов дол се смъква „от три страни“

Три свлачища - при Бабино, към с. Жедна, както и на влизане в с. Мламолово, тази зима на практика затворили “от три страни” подстъпите към миньорския Бобов дол, коментират от общинската управа. За седмица-две беше затворен пътят към областния център Кюстендил, след като се смъкна скатът при Бабино и от платното останаха що-годе здрави едва 2 м асфалт.

СПЕШНИ МЕРКИ

Некачествен ремонт и в Русе

Пропаднала част от пътя до кръговото кръстовище пред Дунав мост трябва да се ремонтира спешно, съобщиха от областната управа в Русе. Причината е в изградения воден колектор с “некачествено изпълнен обратен насип” под платното. Той трябва да се оправи в 5-годишния гаранционен срок от германската фирма “Хохтиф”, която построи новата помпена станция.
От авариен ремонт се нуждае и пропадналият участък на изхода по пътя Русе - Бяла. 45 м от асфалтовата настилка са нацепени и отсечката може да се срути.

В ПЛОВДИВ

Рекорд: 53 дупки на 80-метрова улица

Жителите на Пловдив са бесни и от факта, че асфалтирани преди 3 г. с техни пари възлови булеварди “Шести септември” и “Цар Борис Трети Обединител” са заприличали на пейзажи от Марс и са осеяни с десетки ями и кръпки, а аварийни бригади запълват дупките по тях през 2-3 дни. Ремонтът на част от “Шести септември” глътна близо 1,2 млн. лв., а асфалтът издържа едва 2 години.

За аварийни кърпежи районните кметства разполагат с по 20-ина хиляди лева, но предстои да сключват договори за текущи улични ремонти с избрани фирми. “Стараем се да реагираме максимално бързо на сигналите на гражданите, а освен това и специалистите от администрацията всекидневно извършват огледи”, увери Георги Титюков, кмет на 82-хилядния район “Централен”. Там зейнаха огромни кратери по бул. “Руски”, “Христо Ботев” и десетки вътрешноквартални улици. Една от една от най-малките сред тях - дългата около 80 метра ул. “Шаркьой” край Сточна гара, със своите 53 дупки и кратери може да претендира за №1 и национален рекордьор в подобна черна класация.

В МОНТАНА

Застилат с 3 млн. лв. улиците на града

Три милиона лева ще бъдат платени за възстановяване на улиците на Монтана след зимата. Ремонтите ще продължат до юли и няма само да се кърпят дупки, а ще се рехабилитират цели пътни артерии, съобщиха от общината. На места ще се подменят и бордюри, и тротоари, каза главният инженер Камен Каменов. Ако участниците в търга не обжалват, първите ремонти ще започнат още в края на април. Дотогава, за да не се мъчат гражданите по разбитите платна и да не чупят колите си, в Монтана вече спешно се запълват най-големите дупки. За аварийните кърпежи по най-натоварените участъци общината е подготовила 50 000 лева. “Това са най-големите улични ремонти през последните години. Няма да работим на парче, целта ни е да подобрим видимо за всички състоянието на уличната мрежа!”, казаха от общината.

В ШУМЕН

Строители оправят без пари улици в гаранция

Общинска комисия е започнала проверки на улици в Шумен, които бяха преасфалтирани изцяло за 12 млн. лв. от облигационен заем. Те все още са в гаранция и фирмите носят отговорност при откриване на нередности по настилката или маркировката, като ги отстраняват за своя сметка. Комисията ще обследва асфалта до края на април и след това ще даде опис на трите фирми пътни строителки. Кметството ще следи до изтичане на петгодишния гаранционен срок.
Тази седмица възникнаха и нови проблеми със старото свлачище, което цепи пътя между Шумен и кв. “Дивдядово”. То се е активизирало от обилните валежи и на места има нови пропадания по една педя. Беше предприето спешно запълване на цепнатините с филцови смеси и заливането им с асфалт. Пътят е важен - по него непрекъснато минават линейки, автобуси и камионите с боклука на Шумен към сметището в кв. “Дивдядово”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини