ДПС иска международна финансова фирма, която да следи активите на КТБ

ДПС иска бързото наемане на международна финансова фирма, която да следи движението на активите на КТБ. Това стана ясно от брифинг на ПГ на ДПС в парламента, предаде "Фокус".

Йордан Цонев от ДПС обясни, че са изпратили писмо за това и са получили отговор от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Миленков и посочи, че в отговорътот ФГВБ не са посочени фирми, организации или каквито и да било юридически лица, с които са водени разговори.

"Очакваме правен анализ от юристите на Министерството на финансите какво е отношението на датите на несъстоятелността към процесите, настъпили в банката по време на т.нар. квестура и съответните финансови операции, верифицирани от квесторите като прихващания цесии и т.н. Материята е сложна, но никак не е сложно да кажем, че единствената цел, която МФ и Фонда за гарантиране на влоговете и ние като парламентаристи, е всички операции, които ощетяват и намаляват масата на несъстоятелността да бъде направено така, че да станат недействителни", обясни Цонев.

"Темата за датата и правния анализ е предмет на работа на БНБ, на правния отдел, съответно на Фонда за гарантиране на влоговете и косвено на МФ. Следим процеса като парламентаристи. Срокът за обжалване е много кратък, така че ще трябва да действат в кратки срокове", уточни Цонев. Той допълни, че наемането на международна фирма трябва да се случи колкото се може по-бързо.

"Предвид на "мащабните" операции на мажоритарния собственик на КТБ с прехвърляне на активи, въпросът е риторичен. Искаме да има обществен натиск върху органите, които трябва да направят това", каза още Йордан Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини