11 години затвор за мъж, застрелял свой съсед в гърба

Пловдивският окръжен съд осъди мъж на единадесет години и осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от съда, цитирани от Фокус.

И.И. беше признат за виновен в това, че на 22 септември 2014 г. в село Белозем, умишлено е умъртвил Янко Петков с огнестрелно оръжие . През 2009 г. в село Белозем е придобил чрез дарение, и до 23 септември 2014 г. е държал пистолет марка EKOL TUNA cal. 8 mm, без да има разрешително.

На 21 септември 2014 г. в циганската махала на с. Белозем имало сватбено тържество. Подсъдимият и семейството му присъствали. В един момент станало спречкване между племенника на подсъдимия Иванов-св. Иван Рангелов от една страна и убитият Янко Петков и брат му св. Ташо Иванов от друга. Янко Петков и св. Ташо Иванов удряли с бутилки от бира св. Иван Рангелов. Иван Иванов бил помолен от организатора на сватбата св. Павел Иванов - брат на убития да прибира св. Иван Рангелов и св. Кирил Велиев, който също бил там на мястото и именно св. Велиев бил виновен за кавгата, защото той се заканил на две други момчета, че ще ги дупне с нож. Иван Иванов и фамилията му напуснали тържеството и други разправии не е имало.

На следващия ден 22 септември 2014 година. около 19.30 часа на връщане от работа, племенниците на подсъдимия Иванов - св. Ташо Рангелов и св. Иван Рангелов случайно се засекли около жп линията на с. Белозем със св. Ташо Иванов и го попитали защо предната вечер с брат си Янко са ударили св. Иван Рангелов. Между тримата отново възникнал конфликт и двамата Рангелови ударили няколко юмрука на св. Ташо Иванов. Последният избягал към в къщи, като същевременно им се заканил, че ще видят какво ще стане. Иван Иванов се прибрал в дома си, но чул викове и псувни и видял, че братята на св. Ташо Иванов -Павел, Янко и Григор били тръгнали към къщата на племенниците му да се разправят с тях. Виждайки това, Иванов влязъл в конюшнята, взел от там пистолет и тръгнал да види какво става. Отивайки до дома на племенниците, подсъдимият видял, че четиримата братя вървели срещу племенниците му, като викали и псували. Свидетелите Иван Рангелов и Ташо Рангелов били на двора заедно с жените си. Подсъдимият застанал пред тях и започнал да вика на братята да престанат, че ще стане по-лошо. Четиримата братя продължавали да вървят напред. В един момент Иванов произвел няколко изстрела с пистолета си.Според неговите обяснения два от изстрелите били във въздуха, а третият го изстрелял срещу Янко, който бил най-отпред. Куршумът попаднал в лявата подмишнична част от тялото на Янко. Последният извикал от болка и паднал. Тримата братя хванали Янко и го занесли в дома на брат му Павел Иванов, където той починал. Иван Иванов влязъл и останал в дома на сестра си св. Елена Иванова. Той не разбрал какво е станало с Янко. Стоял в сестра си около половин час, а после се прибрал в дома си и именно там бил намерен и задържан от полицейски служители.

Подсъдимият е осъден да заплати на близките на пострадалия сумата от общо 100 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимият признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони