Запорират сметките на 800 фирми длъжници в Търновско

Банковите сметки на над 800 фирми от Велико Търново с невнесен в срок корпоративен данък в размер над 1 млн. лв. са пред запориране. Крутите мерки ще бъдат предприети ако до седмица собствениците не платят дълга си, или не представят обезпечение.

"Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък в размер между 100 лв и 10 000 лв от фирми, регистрирани в цялата страна", обясниха от Териториалната дирекция на НАП в старата столица.

За цялата Териториалната дирекция, която обхваща 7 области броят на просрочилите фирми е 3698, а общата сума на дължимия данък е 4,9 млн.лв.

Преди да започне принудително изпълнение, от НАП вече осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра на приходната агенция разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан. На следващ етап ще бъдат прозвънени и други длъжници.

"По изключение, законът допуска плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение, заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета", разясняват от приходното ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони