Путин: Изтреблението на арменците в Турция е геноцид

Руският президент Владимир Путин определи изтреблението на арменците през 1915 г. в Турция като геноцид, все още няма реакция от страна на Реджеп Ердоган и правителството.

За Ердоган, който нарича Путин "моят скъп приятел", както и за цяла Турция това изявление избухна като бомба, отбелязват информационните агенции край Босфора, като се позовават на съобщение в сайта на Кремъл.

"Това е лична болка и проблем за Русия, 100 г. по-късно прекланяме глава пред паметта на жертвите на тази трагедия. Русия ще бъде обективна и последователна, не може да има оправдание за масовите кланета на етническата общност. Международната общност не трябва да допуска повторение на подобно варварство никога и никъде по света", призовава Владимир Путин в обръщението си, цитирано от БГНЕС.

Той подчертава, че новото поколение арменци трябва да живее в мир и хармония, без религиозни вражди, но трябва да е наясно с ксенофобията и агресивния национализъм.

Путин утре ще участва в церемониите в Ереван по повод 100 г. от арменския геноцид в Турция и ден преди това заяви, че етнически мотивирано масово убийство не може да бъде оправдано. В обръщение към участниците в програмата "За свят без геноцид" в Москва руският държавен глава подчертава, че 24 април 1915 г. е сред най-злокобните и драматични дати от историята на човечеството, а геноцидът над арменците е крайно тъжна история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят