110 организации от цял свят на среща в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев вчера откри Шестата международна среща на туроператорите, която се провежда до 25 април в Града под тепетата. На събитието присъстваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител Розалин Петков, а сред официалните гости е г-н Жерар де Фровил – представител на Discovery Channel.

„Много съм щастлив да съм тук, С Пловдив сме много близки, имаме обща история, съседи сме и това е добра възможност да работим съвместно и да развиваме заедно бизнес. С общи усилия можем да подобрим средата, в която живеем.“ – с тези думи кметът на Солун Янис Бутарис, който е специален гост на форума приветства участниците в Международната среща на туроператорите.

„Добре дошли в Пловдив - културната столица на Европа през 2019! Това събитие стартира преди 3 години и все повече се разраства. Два пъти в годината градът събира всички заинтересовани от туризма в тази част на света.“ –с тези думи откри форума кметът на град Пловдив – инж. Иван Тотев и пожела успешна работа с много нови партньорства и бизнес начинания.

Зам.-министър Ирена Георгиева подчерта, че сътрудничеството между държавата и общините е формулата, която е най-успешна за развитието на туризма. Фокусът, който Министерството на туризма си поставя тази година е културно-историческото наследство на България.

Рекорден брой - над 110 организации от 16 държави участват в срещата на туроператорите, в това число представители на медии и туроператори от Великобритания, Франция, Германия, Турция, Алжир, Кипър, Сърбия, Румъния, Хърватия, Грузия и др. Сред акцентите в работата на форума е събитийният туризъм, който е неотменна част от спечелването на титлата Европейска Столица на културата, през 2019 г.

Събитието се организира от община Пловдив чрез Общинско предприятие „Туризъм“, съвместно с Министерството на туризма и има за цел да популяризира България и града и региона като конкурентноспособни туристически дестинации.

Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет. Основната цел е да бъдат представени новите туристически обекти и атракции, чийто брой непрекъснато се увеличава. Друг приоритет е чуждестранните и български туроператори, медии, представителите на местната власт и туристическия бранш в региона, да създадат лични контакти, да обменят опит и да бъдат поставени основните на бъдеща съвместна дейност.

Интересът към всяка следваща среща расте. До момента са участвали над 400 организации от Великобритания, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния, Италия, Русия, Украйна, Алжир, Индия, Словения, Грузия, Египет, Мароко и т.н. , които дават висока оценка на събитието. Особен интерес представляват работните срещи, организирани през втория ден на форума, тъй като те предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори. По желание на участниците от предходните издания е увеличено времето за тези бизнес контакти.

За Шестото издание на срещата, е разработена онлайн платформа за регистрация на участниците, в която може да се проследят, както записалите за участие до момента компании, така и информация за събитията като цяло.

В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни, предоставени от НСИ градът бележи 10,16% ръст на реализираните нощувки за януари/февруари 2015 спрямо януари/февруари 2014 , като и 10,54% ръст на туристите в град Пловдив и 10,53% ръст на приходите от нощувки. 800 000 души са посетили града през изминалата година.

Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.
Спечелената титла „Европейска столица на културата за 2019 г.“ и всички стартирали проекти и събития, както и богатата културна програма, която ще се реализира, ще осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години.

Многобройните събития и международни фестивали осигуряват постоянен поток от български и чуждестранни посетители. Пловдив е избран и от специализираното издание Lonely Planet като шестият най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година. Очакванията са броят на туристите в Пловдив през 2019 г. да се увеличи с 4 пъти и те да достигнат 3 милиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони