Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Старец убит след жалба в „Съдебен спор“ (обзор) Задържани са дъщеря му и зет му, трите му внучки са освободени от плен

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Започна преселението на платени гласоподаватели

Бум на регистрации по настоящ адрес разтресе видинското гранично село Киреево.с Само за по-малко от месец селището е нараснало със 142 души. Иначе постоянно живеещи тук са около 130-140 души, разказа пред “Труд” кметският наместник Герго Гергов.

Той е назначен от кмета на община Макреш Иван Каменов, който е от БСП.
“В един ден имахме регистрации на по 20-22 души. На 20 април бяха 22, преди това – 20. Сутринта на 22 април пристигаха още кандидат-жители – с две коли”, поясни Гергов.

В селото се говори неофициално, че на преселниците се плаща по 50 лв., за да се регистрират там. Нямат доказателства от коя партия, но казват, че по изборните резултати ще се види кой плаща. На миналите избори ДПС и Реформаторския блок взаимно се обвиняваха в търговия с гласове.

Новодомците са предимно безработни роми от Видин, Кула и Белоградчик. Изборните парашутисти, както ги наричат местните, реално не живеят в селото, но регистрацията им дава правото да дадат своя глас на предстоящия местен вот през есента. Изискването за уседналост предполага 6 месеца преди насрочването на местния вот гласоподавателят да има регистрация по настоящ адрес. Очаква се вотът да е на 25 октомври.

Засега хазяйка рекордьорка на новодомци е Цека Лалова, на чийто адрес в селото до момента са се регистрирали 40 души. Стопанката обяснява “гостоприемството си” с намерението да прави проект, свързан с животновъдство, за който щели да й трябват хора. Масова регистрация има и на други адреси в Киреево. Друг местен жител е дал съгласието си при него да се регистрират 22 души.

Гергов кметува вече трети мандат. За първите два той е излъчен след избори, вторият си мандат печели като независим кандидат. В момента Гергов е наместник, тъй като на последния вот селото не е минало бариерата от 350 души население. На предстоящите избори обаче Киряево отново ще има правото пряко да си избира кмет.

Гергов е наясно, че вълната от регистрации цели неговата смяна. “Има и недоволни от мен, които имат бизнес интереси в района – богат на гора и земя. Но какво ще стане – ще разберем наесен”, заключи кметският наместник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете