Започна преселението на платени гласоподаватели

Бум на регистрации по настоящ адрес разтресе видинското гранично село Киреево.с Само за по-малко от месец селището е нараснало със 142 души. Иначе постоянно живеещи тук са около 130-140 души, разказа пред "Труд" кметският наместник Герго Гергов.

Той е назначен от кмета на община Макреш Иван Каменов, който е от БСП.
"В един ден имахме регистрации на по 20-22 души. На 20 април бяха 22, преди това - 20. Сутринта на 22 април пристигаха още кандидат-жители - с две коли", поясни Гергов.

В селото се говори неофициално, че на преселниците се плаща по 50 лв., за да се регистрират там. Нямат доказателства от коя партия, но казват, че по изборните резултати ще се види кой плаща. На миналите избори ДПС и Реформаторския блок взаимно се обвиняваха в търговия с гласове.

Новодомците са предимно безработни роми от Видин, Кула и Белоградчик. Изборните парашутисти, както ги наричат местните, реално не живеят в селото, но регистрацията им дава правото да дадат своя глас на предстоящия местен вот през есента. Изискването за уседналост предполага 6 месеца преди насрочването на местния вот гласоподавателят да има регистрация по настоящ адрес. Очаква се вотът да е на 25 октомври.

Засега хазяйка рекордьорка на новодомци е Цека Лалова, на чийто адрес в селото до момента са се регистрирали 40 души. Стопанката обяснява "гостоприемството си" с намерението да прави проект, свързан с животновъдство, за който щели да й трябват хора. Масова регистрация има и на други адреси в Киреево. Друг местен жител е дал съгласието си при него да се регистрират 22 души.

Гергов кметува вече трети мандат. За първите два той е излъчен след избори, вторият си мандат печели като независим кандидат. В момента Гергов е наместник, тъй като на последния вот селото не е минало бариерата от 350 души население. На предстоящите избори обаче Киряево отново ще има правото пряко да си избира кмет.

Гергов е наясно, че вълната от регистрации цели неговата смяна. "Има и недоволни от мен, които имат бизнес интереси в района - богат на гора и земя. Но какво ще стане - ще разберем наесен", заключи кметският наместник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини