Запорират сметките на 800 фирми длъжници в Търновско

Банковите сметки на над 800 фирми от Велико Търново са пред запориране, заради невнесен в срок корпоративен данък в размер над 1 млн. лв. Крутите мерки ще бъдат предприети ако до седмица собствениците не платят дълга си, или не представят обезпечение.

"Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък в размер между 100 лв. и 10 000 лв. от фирми, регистрирани в цялата страна", обясниха от Териториалната дирекция на НАП в старата столица.
За цялата Териториалната дирекция, която обхваща 7 области броят на просрочилите фирми е 3698, а общата сума на дължимия данък е 4,9 млн. лв.

Преди да започне принудително изпълнение, от НАП вече осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра на приходната агенция разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан.

"По изключение, законът допуска плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение, заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета", разясняват от приходното ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони