Ченалова остава с парична гаранция 8000 лв.

САС не измени мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова и тя остава парична гаранция от 8 000 лева, предаде БГНЕС.

По-рано днес Ченалова поиска от съда намаляване на размера на паричната гаранция или алтернативно да се отмени определението на Софийски градски съд и да остане без мярка за неотклонение. Миналата седмица СГС я пусна от ареста под парична гаранция от 8 хиляди лева.

Защитата на Румяна Ченалова посочи днес пред апелативните магистрати, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното й състояние. До САС делото стигна и след жалба от страна на съдийката и след протест на прокуратурата. Държавното обвинение искаше постоянно задържане под стража.

БГНЕС припомня, че Румяна Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.

Съдийката, която бе отстранена от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца бе задържана на 14 април вечерта, след като бе обявена за общодържавно издирване. Тя не се е явила на определени дати от съда и не е намерена на адреса й. Междувременно е изпращала болнични листове, които са отхвърлени от съда като неуважителни. Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба - по казуса "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". За него не й е повдигнато обвинение.

Прокуратурата поиска от съда да й определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Градският съд обаче не се съгласи с това и в среднощно заседание миналата седмица я пуснаха под гаранция от 8 хиляди лева. И така тя излезе от ареста и даде няколко интервюта, в които твърдеше, че вероятно е навредила на някого. В медийните си изяви, тя дори заяви, че прокуратурата е застанала срещу българския съд, което може да се приеме и като война.

Съдийката гледаше знакови дела като "Октопод". Тя оправда единствения подсъдим по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той обаче бе осъден от по-горните инстанции и въпреки окончателната присъда от ВКС не е в затвора, защото изчезна и се издирва.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък вчера получи от ВСС шест тома допълнителни материали, отнасящи се за служебната дейност на съдия Румяна Ченалова. Тези материали ще бъдат обект на преценка за присъединяване към наказателните производства, които се водят срещу нея. Преценката ще се извърши от специализираното звено "Антикорупция". Папките са озаглавени: "Ченалова – Класьор 1", "Ченалова – Класьор 2", "Ченалова – Класьор 3", "Ченалова – РС-Сливница, ЧСИ", "Недобри практики – СГС-Ченалова", "Соло, Трактор, Белведере, БДЖ".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини