Плевнелиев: Югоизточна Европа трябва да гарантира стабилност за инвеститорите

Възможностите за увеличение на икономическия обмен, развитието на транспортната инфраструктура в Югоизточна Европа, подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Босна и Херцеговина и българският опит в управлението на средствата от европейските фондове бяха във фокуса на срещите на президента Росен Плевнелиев с председателстващия Съвета на министрите Денис Звиздич и с ръководството на двете камари на Парламента на Босна и Херцеговина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава отново потвърди подкрепата на България за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

Доверието на инвеститорите се печели с осигуряването на сигурност за направените вложения, заяви Росен Плевнелиев и подчерта, че основният фактор, който гарантира стабилността в Западните Балкани, е откриването на европейската перспектива за всички държави от региона. Българският президент посочи, че с привличането на компании от стратегическо значение в една от държавите в Югоизточна Европа печели целият регион и това води до последващото разкриване на десетки производствени мощности на свързаните с нея подизпълнители. „За България това са фирмите, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия и са доставчици на всички големи производители на автомобили в Европа“, посочи държавният глава. Президентът подчерта, че независимо от трудностите през първите години след присъединяването на страната ни към ЕС, сред най-важните постижения за България е адаптирането на българското законодателство с работещите правила в Европейския съюз и изграждането на стандарти за производство и бизнес. „Не сме перфектни и има много още какво да желаем, но сме на прав път и работим за това промяната в качеството на живот да бъде не само за българските граждани, но и за всички граждани от региона“, подчерта държавният глава. Президентът открои и подобряването на позициите на страната ни по отношение на прозрачното усвояване на средствата от европейските фондове, като днес България е сред първите в ЕС по този показател. Държавният глава покани представители на правителството на Босна и Херцеговина да посетят България, за да обсъдят транзитния превоз на месни и млечни продукти през страната ни за Близкия Изток.

„Решението на този въпрос трябва да бъде в съответствие с европейските стандарти и законодателството на ЕС“, добави още Росен Плевнелиев. Босна и Херцеговина се подготвя да осъществи редица реформи, свързани с европейската интеграция, както и по отношение на подобряването на бизнес средата, подпомагане на дейността на малките и средните предприятия и приемането на програми за насърчаване на младежката заетост, посочи председателстващият Съвета на министрите Денис Звиздич. Той изрази и готовността на своята страна за организирането на съвместни бизнес срещи между представителите на бизнеса, на които да се обсъдят конкретни инвестиционни проекти в двете държави. Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС предстои да влезе в сила и представителите на държавните институции на Босна и Херцеговина изразиха желанието си за споделяне на опита на страната ни в управлението на европейските фондове. „Много е важно да влезем подготвени в ЕС, защото само така имаме възможност да бъдем конкурентоспособни на един пазар от 500 милиона потребители. Искаме да се поучим както от успехите ви, така и от допуснатите грешки, за да не допуснем загуба на предвидените за нас средства“, подчертаха пред държавния глава парламентарните представители на Босна и Херцеговина. По време на срещите на президента Росен Плевнелиев представителите на държавните институции в Сараево благодариха на българския държавен глава за приятелството и оказаната от България навременна подкрепа след тежките наводнения в Босна и Херцеговина през 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят