Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Снегът затвори Предела за камиони Ограничено е движението и по други планински пътища

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

22 март е Световниятден на водата

135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Мирослав Ненков: Липсата на анестезиолози е системен проблем Интересът на младите расте, но много от тях заминават в чужбина

САЩ дават 250 млн. долара за борба с руското влияние

Турция оспори границите в Егейско море

ПЕС иска спешни мерки за бежанците от ЕС

“Приоритет номер едно за нас е запазването на човешки животи и предотвратяването на трагедии, като тази в Средиземноморието. Бежанският поток трябва да бъде разпределян между страните-членки на солидарен принцип. Италия, Испания, Гърция, Малта и България не са сами. ЕС трябва да има обща миграционна политика”. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в началото на Президиума на ПЕС, който прие декларация за проблема с бежанците. В нея те искат спешни действия от страните-членки и ще настояват за тях пред Европейския съвет.

От ПЕС настояват да бъде даден мандат на европейскаата агенция за контрол на границите на ЕС – ФРОНТЕКС – да може да организира спасителни операции за опазването на живота на бежанците.

Социалистите са категорични, че евросъюзът трябва да засили сътрудничеството си трети страни в обща система, с която да противодейства на трафикантите на хора. Освен това от ПЕС настояват да бъдат създадени легални и сигурни канали за бежанци, които да им предлагат хуманитарни визи и да улесняват събирането на разделени семейства.

Тъй като голяма част от бежанците не стигат до ЕС а остават в съседни страни, социалистите настояват евросъюзът да съдейства за създаването на лагери там и предоставяне на хуманитарна помощ.

Според ПЕС е нужно стабилизиране на политическата ситуация в Сирия и Либия и да бъде популяризиран там плурализма, парламентарната демокрация и върховенството на закона.

По-късно днес по инициатива на Сергей Станишев държавните глави и премиерите от ПЕС ще координират позициите си преди Съвета.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.