Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Пречиствателната станция на Златните – готова през 2018 г.

Пречиствателната станция за отпадни води “Златни пясъци” ще е изцяло модернизирана за лятото на 2018 г. Това ще стане след реанимирането на проекта по ОП “Околна среда”, който община Варна беше отписала. От екоминистерството са се договорили с ЕК проектът да се прехвърли в следващия програмен период.

През 2011 г. общината спечели проекта за модернизация на пречиствателна станция “Златни пясъци” на стойност 48 млн. лв. и съоръжението трябваше да е реновирано до края на 2015 г. Към момента обаче не е одобрен дори идейният проект.

Приемането му се бави от управляващия орган на оперативната програма. Кметът на Варна Иван Портних обяви, че през май ще се подпише договорът за прехвърляне, което ще развърже ръцете на общината да обяви обществена поръчка за изработване на технически проект и строителство.

Според ръководителя на проекта инж. Златка Танева в най-оптимистичния вариант изпълнител може да се избере до края на октомври. Изготвянето на техническия проект би отнело други 2-3 месеца, а самото изпълнение може да започне в началото на 2016 г. Изпълнителят ще може да строи до май, защото тогава влиза в сила строителна забрана, която се вдига през октомври, когато дейностите се възобновяват. Същата процедура ще се повтори и през 2017 г., но до края на същата година пречиствателната станция би трябвало да е изцяло модернизирана.

Практиката сочи, че подобни големи обществени поръчки винаги се обжалват. Ако това стане, дейностите ще се забавят поне с половин година, но за лято 2018 реконструкцията трябва да е завършена. През цялото време на изпълнение на проекта старата станция ще продължи да функционира. Новата станция ще се състои от 6 модула – 2 малки и 4 големи. Предвижда се някои от тях да бъдат включвани етапно. Новият капацитет на пречиствателната станция ще е за около 70 хил. еквивалент жители – 5 пъти повече от преди.

С прехвърлянето на проекта общината решава и финансов проблем за 8 млн. лв. Толкова струваше дълбоководното заустване на непречистените води, което оперативната програма включи към проекта. За него общината тегли заем, който трябваше да се връща от общинския бюджет. Двугодишният гратисен период приключи и общината вече внесе вноска от 400 хил. лв. С прехвърлянето на проекта за новия програмен период кредитът ще се покрие от оперативната програма.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.