Единен държавен изпит за юристи предлага председателят на ВКС

Въвеждането на единен държавен изпит за абсолвентите от всички правни факултети у нас ще повиши качеството на дипломиращите се бъдещи магистрати и ще даде вярна оценка за нивото на подготовка в различните университети. Това съобщи във Варна председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "Няма как да внесем съдии отвън, а реформата в правосъдната система няма да е успешна, ако не се тръгне първо от образованието", обясни той. За да стане правораздаването по-бързо и прозрачно, са нужни както промени в Конституцията, така и в процесуалните закони, в правилата за подбор на вещи лица и съдебни заседатели, изброи председателят на ВКС.

Той бе категоричен, че сама по себе си подмяната на Висшия съдебен съвет няма да доведе до подобряване на работата на съдебната система. "ВСС е удобният хулиган. Няма как всички да го харесват, но и нов състав да има, без ясни правила не очаквайте да е по-добър", коментира Панов. Според него чаканите резултати от проверката на ВСС в Софийския градски съд щели да покажат дали има шанс скандалите, които сриват доверието на обществото в съда, да намалеят. "Ако няма отговорност за хората, които не са си свършили работата, грозният модел ще устои", предупреди Панов.

Той бе гост на отчета на Варненския апелативния съд и участва в дискусия с председателите на 6-те окръжни съдилища от съдебния район. "ВАС работи отлично, но не е нормално 23-ма съдии да делят една зала. Знам, че държавата няма пари, но на Варна спешно й е нужна съдебна палата", каза Панов. След като разбра, че за 80 г. са правени 4 първи копки на бъдеща палата и все я няма, той обяви, че влиза в инициативния комитет, който се бори за осъществяване на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини