Мишел Барние запозна Бойко Борисов с хода на преговорите за Брекзит

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

Пожар унищожи автомобил в Бойчиновци

Продължава издирването на 64-годишния мъж от село Габаре

Горанов: 13 български общини са с финансови затруднения 21 са отпаднали от "черния списък" на МФ

Длъжни сме да осветим какво се случва в Община Болярово – един „Боляровогейт“, заяви депутатът Александър Иванов

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор Димитров: Искам еднакви топки за всички турнири

Ни Ло става дизайнер

Иванчева: Не се сещам кой е Александър Ваклин, не съм го срещала

Николина Чакърдъкова се сдоби с внучка

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

Бургаски лекари спасиха 4-месечното бебе Елена с уникална и сложна операция

24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ днес, 20.5% ще подкрепят БСП

Десети годишни награди на “Правен свят” и Международен правен център (ILAC)

Нов водопровод гърми, улици и къщи пропадат

Жители на Лом поискаха да се разследва изграждането с европейски средства на водопровод в ромския квартал “Стадиона”. Тръбите в земята гърмят, водата подкопава улици и руши къщи, а местната управа бездейства, заявяват в писмо до Районната прокуратура ромите.

Инфраструктурата на кв. “Стадиона” в крайдунавския град, където живеят близо 3000 души, бе обновена през 2005 и 2006 г. С 3 млн. лева от Програмата за развитие на ООН и еврофондовете се изградиха 10 км нов водопровод, 3,5 км канализация и бяха асфалтирани 24 улици.

В последните години обаче полиетиленовите тръби започнали да аварират масово, бликналата вода отворила пропасти по улиците, а къщите на хората започнали да се цепят.

“Преди 3 години къщата ни се пропука и зейва все повече. Пратихме жалба в общината, но никой не се заинтересува. Пет души с две деца живеем тук. Страх ни е, че домът ще ни затрупа!”, казва Албена Якимова.

От спукан водопровод започнал да пропада и домът на Димчо Димитров и още 13 къщи в квартала. Един дом вече е рухнал и стопаните му заминали в чужбина. Неотдавна на ул. “6 септември” спукана тръба отвори кратер, в който потъна автомобил. Според местните жители и ВиК експерти в квартала са прокарани не тръби за питейна, а за поливна вода. Те не издържат на налягането, цепят се и водата руши улици и къщи.

“Има аварии в квартал “Стадиона”, но ВИК ги отстранява. Нямаме информация за други проблеми!”, заявиха от община Лом. Пробитият на много места водопровод обаче не е приет с акт 16 и не е предаден за стопанисване на ВИК, показа проверка на “Труд”.

“Не сме собственици на тръбите, ремонтираме ги и правим големи разходи, защото не можем да оставим хората без вода!”, каза шефът на водното дружество в Монтана инж. Валери Иванов. Шест ромски организации и двама съветници от Лом внесоха в прокуратурата сигнал за проблемите, които според тях вече застрашават здравето и живота на хората.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.